Cynk w diecie kobiet ciężarnych i karmiących

Dieta 1400 kcal

Należący do grupy niezbędnych mikroskładników cynk, bierze udział w mineralizacji kości oraz regulacji ciśnienia tętniczego krwi, wpływa na wygląd paznokci i włosów, leczy zmiany skórne, moduluje układ odpornościowy i steruje właściwym wydzielaniem insuliny przez trzustkę. Można więc powiedzieć, że tym sposobem obecność cynku w diecie wpływa na wszystkie podstawowe procesy życiowe.

Cynk w diecie przyszłych rodziców

Odpowiednie wysycenie organizmu cynkiem jest bardzo ważne dla przyszłych matek i ojców oraz kobiet karmiących piersią. Cynk bierze udział w tworzeniu, transporcie i aktywacji hormonów w tkankach docelowych. Jest potrzebny w przemianach hormonu wzrostu i hormonu adrenokortykotropowego. Dodatkowo, rozwija układ immunologiczny u płodu. U mężczyzn, cynk ma znaczenie przy właściwym metabolizmie testosteronu i przy produkcji plemników.

Niedobór

Niedostateczny poziom cynku we krwi obserwuje się u kobiet, które przed zapłodnieniem nadużywały alkoholu, długotrwale przyjmowały antykoncepcję hormonalną lub stosowały preparaty żelaza w celu leczenia niedokrwistości. Problem za małego spożycia cynku występuje także u osób z monotonną dietą, ubogą w produkty pochodzenia mięsnego i pełnoziarniste produkty zbożowe. Przypadki nadmiernego stężenia cynku mają miejsce rzadko i najczęściej dotyczą nieodpowiedniej suplementacji. Skutki nadużycia cynku powodują zaburzenia odporności, zmniejszenie poziomu frakcji HDL cholesterolu, a także gorsze wchłanianie żelaza i miedzi.

Rola cynku w diecie ciężarnej

Zaleca się, aby kobiety ciężarne i karmiące codziennie dostarczały 11 mg cynku w diecie. Za małe spożycie cynku na wczesnym etapie tworzenia zarodka skutkować może defektami rozwoju układu nerwowego oraz układu szkieletowego. Niedostateczna podaż cynku wiąże się również z wewnątrzmacicznym zahamowaniem wzrostu płodu, zwiększoną częstością zakażeń, poronień, przedwczesnych porodów i przedłużających się porodów. Podejrzewa się, że nadciśnienie indukowane ciążą (PIH), stan przedrzucawkowy i przedwczesne odklejenie łożyska mogą mieć źródło w niskim stężeniu cynku. Do pozostałych i jednocześnie najczęstszych objawów niedoboru cynku zalicza się wypadanie włosów, rozdwajanie się końcówek, obecność zmian skórnych (także łuszczycowych), gorsze gojenie się ran i kruchość paznokci.

Warto zadać o to, by jadłospis kobiety ciężarnej był bogaty w cynk. Do żywieniowych źródeł cynku zalicza się mięso, mleko, podroby, jaja, owoce morza, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni i słonecznika oraz produkty pełnoziarniste. Odpowiednia podaż białka w diecie zapewnia właściwe przyswajanie cynku. Fityniany i błonnik zawarte w produktach roślinnych upośledzają wchłanianie cynku, podobnie jak duży udział węglowodanów prostych w posiłkach.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.