Czosnek na ciążowe przeziębienie

Tagi

, , ,

Czosnek na ciążowe przeziębienie

Ciąża to okres, kiedy zdrowie kobiety podlega szczególnej ochronie. To również czas, kiedy przeciwwskazane jest przyjmowanie farmaceutyków bez zgody lekarza. Przyszłym matkom zaleca się naturalne metody wzmacniania odporności. Jednym ze sprawdzonych sposobów jest spożywanie czosnku. Ze względu na obecne w nim fitoncydy, o działaniu podobnym do antybiotyku, czosnek świetnie walczy z początkowym etapem infekcji bakteryjnej. Dobrze sprawdza się także, gdy kobiecie ciężarnej lub w okresie laktacji doskwiera katar lub kaszel.

Przeziębienie w ciąży wyleczysz czosnkiem

Dzięki zawartości allicyny – silnego związku antybiotycznego, czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Allicyna nadaje ząbkom czosnku ich charakterystyczny ostry zapach. Powstaje w wyniku procesów przekształcenia alliny, podczas zgniatania, siekania i rozdrabniania. Oznacza to, że w nienaruszonym ząbku czosnku związek uaktywnia się dopiero podczas gryzienia. Jak więc najlepiej wykorzystać bakteriobójcze działanie czosnku? Wystarczy go zgnieść i spożyć na surowo po kilku minutach. Jeśli preferujesz kulinarną obróbkę czosnku, to pamiętaj, że nie można go gotować lub smażyć zbyt długo, ponieważ zmienia smak na gorzki i traci swoje właściwości.

Spożywanie czosnku przez kobiety ciężarne nie stanowi niebezpieczeństwa dla rozwijającego się płodu. W celu ochrony przed przeziębieniem, kobiety w ciąży mogą jeść zupę czosnkową, pić mleko z czosnkiem czy syrop czosnkowy. Przygotowany z czosnku i soku z cytryny syrop działa łagodząco na mokry kaszel. Wystarczy zgnieść kilka ząbków czosnku, zalać sokiem z cytryn i przegotowaną, letnią wodą. Syrop należy przechowywać w ciemnym słoiku, gdyż promieniowanie świetlne niszczy pochodzącą z cytryn witaminę C. Tak przygotowany syrop pije się przez kilka dni.

Mleko z czosnkiem i miodem

Jeśli podczas przeziębienia przyszła mama potrzebuje delikatnie się rozgrzać, może popijać ciepłe mleko z jednym lub dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku. Na pierwszy rzut oka mikstura nie wygląda zbyt smakowicie, jednak wcale nie jest taka zła. Jeśli zapach lub smak czosnku okaże się przeszkadzać w picu mleka, można je dosłodzić miodem. Należy jednak pamiętać, aby miodu nie dodawać do bardzo gorącego mleka, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury tracie wszelkie prozdrowotne właściwości. Część mam preferuje dodatek masła do ciepłego mleka.

Jak wykonać idealne mleko z miodem i czosnkiem dla kobiety w ciąży? Jedną łyżeczkę masła należy roztopić w niewielkim rondelku. Dodać jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażać na średnim ogniu, uważając, aby go nie przypalić (spalony czosnek nie smakuje najlepiej). Doprawić kurkumą i cynamonem, opcjonalnie również sproszkowanym imbirem. Następnie podlać całość niepełną szklanką mleka (około 200 ml) i nadal podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dodać jedną łyżeczkę naturalnego miodu. Dokładnie wymieszać. Napój pić gdy jeszcze jest ciepły, bo wtedy świetnie rozgrzewa.

Jeśli jednak nie należysz do fanek czosnkowych napoi, wykorzystaj czosnek jako element zapiekanki z chleba i serka, albo użyj go w innej ulubionej potrawie.  Co zrobić w sytuacji, kiedy z powodu ciąży nie możesz patrzeć na czosnek, o zjedzeniu nie wspominając? Przeziębienie w ciąży można leczyć innymi, domowymi sposobami. Sprzymierzeńcami walki z chorobą są: naturalny sok z malin (z owoców, a nie napar z liści), syrop z cebuli (uzyskasz, gdy zasypiesz cukrem pokrojoną cebulę i odstawisz na kilka godzin) oraz natka pietruszki.

Czosnek a karmienie piersią

Kobiety karmiące piersią boją się spożywać czosnek, gdyż obawiają się, że jego obecność w mleku zniechęci niemowlę do picia. Na smak i zapach mleka matki mają wpływ zjadane przez nią potrawy i używane przyprawy. Dziecko ma styczność z różnymi smakami jeszcze przed narodzinami, połykając płyn owodniowy. Kobiety karmiące piersią bez obaw mogą stosować czosnek jako dodatek do potraw. Okazuje się, że smak czosnku w mleku matki pobudza odruch ssania, zwłaszcza gdy właśnie taki smak bardzo odpowiada maluchowi. Istnieją badania, które potwierdzają upodobanie niektórych niemowląt do czosnkowego pokarmu. W sytuacji, gdy kobieta karmiąca bardzo lubi czosnek, mleko zyskuje trochę jego smaku, a malec spędza przy piersi więcej czasu, ssie więcej i intensywniej. Największe stężenie czosnkowego smaku utrzymuje się w mleku przez dwie godziny od spożycia.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.