Dieta 2800 kcal zimowo-wiosenna

499018_34410734
Uwaga!
Ta dieta może być nieodpowiednia dla Ciebie. Aby to sprawdzić określ swoje parametry wzrostowo wagowe
14
dni
2800
kcal/dzień

Przykładowy
jadłospis

Powrót do listy diet

śniadanie Owsianka z orzechami laskowymi, suszoną morelą i imbirem. Banan wraz z szklanką soku pomarańczowego.
drugie śniadanie Kanapki z mięsem z indyka, zieloną sałatą i pomidorem.
obiad Zapiekanka makaronowa z szpinakiem i trzema rodzajami sera.
podwieczorek Orzeźwiający koktajl mleczno- gruszkowy.
kolacja Sałatka z jarmużu i warzyw, podawana z bułką graham i zieloną herbatą.

Szczegółowy opis
diety

Masz pytania - napisz do nas


Dieta przeznaczona jest dla kobiet w ciąży i spełnia zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne. Dieta ta nie wymaga dodatkowej suplementacji, chyba że lekarz zaleci inaczej. W diecie wykorzystane zostały produkty sezonowe lub łatwo dostępne produkty importowane, charakterystyczne dla jadłospisu w okresie zimowym lub wczesnowiosennym.

W jadłospisie szczególny nacisk kładziony jest na spożywanie orzechów, nasion i pestek (ważnym źródle witamin z grupy B, magnezu, cynku, miedzi i nienasyconych kwasów tłuszczowych), zielonych warzyw (źródło witamin E i K oraz kwasu foliowego), ryb (jedynym źródle kwasów tłuszczowych EPA i DHA) oraz czerwonego mięsa i jaj jako źródłach najlepiej przyswajalnego żelaza. Jeżeli do tej pory orzechy, nasiona, pestki, warzywa, owoce i produkty zbożowe z pełnego przemiału spożywane były w mniejszych ilościach, zaleca się aby ich ilość zwiększać w diecie stopniowo, jednocześnie zwiększając ilość wypijanych płynów.

Specjalna cena: 50zł za jadłospis na 14 dni

zamów dietę

zamów dietę
avatar

mgr Magdalena Kopała, dietetyk

Ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i pedagogikę w Wyższej Szkole Pedagogicznej ZNP w Warszawie. Obecnie w trakcie studiów trenersko-coachingowych. Na co dzień pracuje w przedszkolu dla dzieci wymagających żywienia specjalistycznego. Prowadzi również zajęcia na kursach zawodowych dla dietetyków, opiekunów osób starszych, opiekunów dziecięcych i pracowników gastronomii.