Domowe sposoby na przeziębienie i grypę w czasie ciąży

Domowe sposoby na przeziębienie i grypę w czasie ciąży

W okresie ciąży i laktacji powinnaś zwrócić uwagę na zdrowe odżywianie. Są momenty, kiedy dietę w szczególności warto uzupełnić w produkty, które będą wzmacniać odporność. Nie czekaj aż złapie Cię przeziębienie lub grypa. Zacznij im przeciwdziałać wprowadzając do codziennej kuchni kilku zmian. Jeżeli jest już za późno i jesteś przeziębiona, to również wspomóż swoją odporność odpowiednią dietą.

Przeziębienie czy grypa w ciąży?

Wiele objawów przeziębienia oraz grypy jest do siebie podobnych i łatwo je ze sobą pomylić. Zarówno grypa jak i zwykłe przeziębienie mogą charakteryzować się nieżytem nosa, bólem gardła lub podwyższoną temperaturą ciała. Objawy grypy zazwyczaj pojawiają się gwałtowanie, temperatura jest wysoka, często pojawiają się bóle mięśni.

Ostateczną ocenę, czy jest to grypa czy zwykłe przeziębienie zostaw lekarzowi.

Przeziębienie? Grypa? Idź do lekarza!

Pamiętaj, że ciąża to wyjątkowy czas, więc w trosce o swoje przyszłe dziecko nie bagatelizuj przeziębienia… Koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Otrzymasz od niego wskazówki, jak szybko wrócić do zdrowia, a jeśli będzie potrzeba przepisze Ci leki, odpowiednie dla kobiety w ciąży lub mamy karmiącej piersią. Pamiętaj, że wizyta u lekarza nie znaczy zawsze całej długiej listy leków. Jeśli boisz się, że tak może się stać, powiedz mu, że chciałabyś dostać tylko takie konieczne i postarasz się też zadbać o odporność domowymi sposobami.

Karmienie piersią a infekcja

Wiele mam zastanawia się, czy jeśli złapie je przeziębienie, to czy może karmić piersią. Na szczęście natura dobrze to wymyliła. W tej sytuacji, wraz z pokarmem przekazujesz przeciwciała swojemu dziecku, które pomagają mu bronić się przed infekcją. Karmiąc piersią poprawiasz odporność dziecka.

Moc imbiru

Imbir ma mnóstwo prozdrowotnych cennych właściwości, z tego względu jak najbardziej zasługuje na uznanie w kuchni. Kobiety, które cierpią z powodu ciążowych porannych nudności, cenią go z powodu łagodzenia nieprzyjemnych objawów. Najwięcej właściwości będzie miał świeży imbir, czyli nie taki ususzony i sproszkowany. Zastosowań dla imbiru w kuchni jest mnóstwo. Z kłączy można korzystać od przygotowywania zup, sosów do mięs, deserów, sosów do sałatek, orzeźwiających napojów po rozgrzewające zimowe herbaty.

Rozgrzewająca herbata z imbirem – przepis dietetyka:

  • Woda, ok. 1,5 litra
  • Garstka czarnej herbaty
  • Imbir, ok. 5 cm obranego i pokrojonego w plasterki
  • Pomarańcza, 1 duża pokojona w plasterki
  • Goździki, ok. 10 ziarenek
  • Kardamon, 1 łyżeczka ziarenek
  • Cynamon, 1 mniejsza laska
  • Miód, wg preferencji – ale nie dodawaj go do wrzątku!

Całość zalać gorącą wodą i zaparzyć w dosyć sporym dzbanku. Przykryj go talerzykiem, żeby całość dokładnie się zaparzyła. Pod koniec dodaj miód. Proporcje możesz dowolnie zmodyfikować wg własnych preferencji.

Taka herbata pita regularnie, nie tylko będzie miała wpływ na Twoją odporność, ale także będzie stanowiła miły akcent dnia lub wieczoru. Jeśli jesteś w I trymestrze ciąży i dolegają Ci poranne nudności, wypróbuj picie herbaty z imbirem zaraz po przebudzeniu. Powinna pomóc!

Kurkuma a ciąża

Kurkuma jest przeprawą często pomijaną na sklepowych półkach. Częściej spotkać ją można w punktach ze zdrową żywnością. W smaku jest dosyć neutralna, ale warto ją dodawać do wielu potraw ze względu na pozytywny wpływ na pracę organizmu, w tym budowaniu odporności. Możesz dosypać ją do zup, sosów, warzyw na patelnię, dressingów do sałatek, a jeśli chcesz w szczególności zadbać o swoją odporność, możesz pić ją z tzw. „złotym mleku”.

Przepis na  pastę z kurkumy do złotego mleka:

  • Kurkuma, ¼ szklanki
  • Woda, ½ szklanki

W rondelku podgrzewamy sproszkowaną kurkumę z wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu aż nadmiar wody odparuje. Powstanie nam pasta. Tak przygotowaną pastę najlepiej przełożyć do słoiczka i trzymać przez kilka dni, maksymalnie tydzień w lodówce.

Przepis na złote mleko z pastą z kurkumy:

  • Mleko krowie lub roślinne, 1 kubek
  • Pasta z kurkumy, 1 łyżeczka
  • Ewentualnie miód, chilli

Do ciepłego mleka dodaj pastę z kurkumy, ewentualnie miód, chilli do smaku. Pamiętaj, żeby miodu nie dodawać do wrzącego mleka, gdyż wtedy straciłby swoje cenne właściwości!

Czosnek

Czosnek od dawna jest znany jako naturalny antybiotyk. W okresie nasilonych zachorowań, warto od czasu do czasu po niego sięgać. Badania potwierdzają jego właściwości w stymulowaniu układu odpornościowego (1), zawiera on liczne związki, które wpływają na odporność (2). Najwięcej właściwości będzie miał spożywany na surowo. Jeśli nie jesteś w stanie go zjeść w tej postaci, możesz go dodać do np. pesto z dodatkiem natki pietruszki, guacamole z awokado lub inną pastę. Dzięki temu smak czosnku będzie mniej wyczuwalny, a przy okazji dostarczysz także innych cennych witamin i składników mineralnych.

Cebula

Nie trzeba nikogo przekonywać, że cebula poprawia odporność organizmu. W okresie częstszych przeziębień, postaraj się urozmaicać dietę w to warzywo. Jedz je głównie na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Jeśli nie przepadasz  za smakiem cebuli, spróbuj cebulki dymki lub szalotki, są zdecydowanie delikatniejsze w smaku.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i olej lniany

Olej lniany charakteryzuje się sporą ilością kwasów omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne. Wśród olejów jest najbardziej bogaty w ten związek. Żeby maksymalnie zachować jego prozdrowotne właściwości, powinnaś przechowywać je ciemnym chłodnym miejscu, jak np. lodówka, a spożywać wyłącznie na zimno. Na uwagę zasługuje również olej rzepakowy, który ma więcej kwasów omega 3 niż słynna oliwa z oliwek. Innymi źródłami kwasów omega-3 są np. tłuste ryby morskie, awokado, niektóre orzechy (w szczególności włoskie) oraz nasiona chia.

Sięgaj po kiszonki!

Często o nich zapominamy, a są one ogromnym źródłem cennych probiotyków. Kupując kiszonki, zwróć uwagę, żeby były to produkty KISZONE a nie KWASZONE. To dwa bardzo podobne słowa, a znaczą zupełnie co innego.

Witamina C

Praktycznie każdy wie, że jeśli chce się dbać o odporność, trzeba postarać się o odpowiednią ilość witaminy C. Nie każdy natomiast zna jej najlepsze źródła, bo z pewnością nie są nim cytryna i inne owoce cytrusowe. Zdecydowanie więcej witaminy C znajdziesz w natce pietruszki, papryce, czarnych porzeczkach, brukselce, brokułach, truskawkach i kiwi. Jeśli chcesz zachować jak największą ilość witaminy C w produktach, staraj się zminimalizować ich obróbkę termiczną do minimum. Idealnym rozwiązaniem byłoby spożywanie owoców i warzyw na surowo.

Witamina D3

Witamina D jest kolejną istotną witaminą z punktu widzenia wzmacniania odporności. Co prawda, znajduje się ona w pewnych ilościach w żywności (głównie w takich produktach jak tran, żółtko jaja, tłuste ryby), jednak bardzo trudno zapewnić zapotrzebowanie na witaminę D z pożywienia. Zdecydowanie lepszym pomysłem na uzupełnienie jej, jest ekspozycja ciała na słońcu. W okresie czerwiec-sierpień, wystarczy 15-30 minut żeby w skórze (nie pokrytej kremem z filtrem) mogła się zsyntetyzować witamina D. Zaleca się suplementację preparatami z witaminą D w okresie wrzesień-maj.

Sen

Sen to czas, kiedy Twój organizm ma okazję się zregenerować. Kiedy krótko śpisz jesteś bardziej podatna na różnego typu infekcje. Jeśli już jesteś przeziębiona, Twój organizm potrzebuje dłuższego snu. Gdy tylko czujesz, że „coś Cię łapie”, pozwól sobie na drzemkę w ciągu dnia lub położenie się wcześniej spać. W czasach ciągłego pośpiechu, to pozornie oczywiste rozwiązanie często bywa zepchnięte na dalszy plan. Twój organizm z pewnością odwdzięczy się za dodatkowy czas na regenerację.


  1. Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review, J. Nutr. 2016 146: 2 389S-396S; first published online January 13, 2016
  2. Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity, J. Nutr. 2016 146: 2 433S-436S; first published online January 13, 2016.
avatar

mgr Iwetta Majewska, dietetyk

Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje w przychodni medycznej. Koordynowała i tworzyła materiały z zakresu żywienia kobiet w ciąży, karmiących i dzieci do 3 roku życia. Do życia podchodzi z pasją, jest także fotografem. Wolne chwile uwielbia spędzać aktywnie, np. jeżdżąc na rowerze.