HIT czerwca: truskawki

Tagi

, , , ,

HIT czerwca: truskawki

Dietetycy traktują truskawki jako element naturalnego detoksu. Dzięki dużej zawartości wody i antyoksydantów, sprawnie oczyszczają organizm. Są też źródłem wielu witamin i soli mineralnych.  Dlatego powinny być obecne w diecie mamy. Warto zaznaczyć, że 100g tych czerwonych owoców dostarcza jedynie 28 kcal!

Charakterystyczny smak i zapach truskawek sprawiają, że są one hitem okresu wczesno wakacyjnego. Co więcej, coraz częściej wykorzystywane są w potrawach o różnorodnych smakach, również na słono czy z nutą pikanterii. Należy się spieszyć z zakupem truskawek lub wyrobem przetworów, gdyż owoce znikną z naszych stołów już w połowie lipca.

Witaminy zawarte w truskawkach

Wystarczy spożyć 100 g truskawek, aby w dużej części zaspokoić zapotrzebowanie na sole mineralne i witaminy. Truskawki są pełne witamin B1 i B2 oraz zawierają więcej witaminy C niż cytryny lub pomarańcze identyczne wagowo. Tak duża ilość kwasu askorbinowego podwyższa zdolności obronne układu immunologicznego oraz działa zakwaszająco na mocz. Tym sposobem, spożywanie truskawek usprawnia diurezę i chroni przed infekcjami układu moczowego.

Truskawki są także źródłem witamin A i E, przez co korzystnie wpływają na wygląd skóry. Te witaminy to także silne antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się i nowotworzenia w komórkach ciała. Niacyna obecna w truskawkach reguluje stężenie cholesterolu we krwi, pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy oraz uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek.

Truskawki i zawartość soli mineralnych

Wśród występujących w truskawkach składników mineralnych wymienia się wapń, magnez, żelazo, cynk i fosfor. Sole te pełnią różnorakie funkcje. Wapń i fosfor to pierwiastki odpowiedzialne za mineralizację kości i zębów. Wraz z magnezem pełnią rolę w przewodnictwie nerwowym oraz kurczliwości mięśniowej. Cynk i żelazo to sole, których prawidłowa ilość w diecie poprawia stan włosów i paznokci. Co więcej, żelazo zapobiega niedokrwistości, biorąc udział w tworzeniu erytrocytów.

Antocyjany i pektyny

Antocyjany nadające truskawkom ich żywo czerwony kolor chroni organizm przed działaniem promieniowania słonecznego oraz zabezpiecza komórki przed wolnymi rodnikami. Podobne działanie ma zawarty w truskawkach kwas elagowy.

Truskawki świetnie sprawdzą się w przypadku osób z zaparciami. Pektyny, będące rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, regulują pracę jelit oraz stanowią pożywkę dla dobrej mikroflory jelitowej. Dużą zaletą truskawek jest zdolność do poprawy transportu tłuszczów, dzięki zawartych w nich enzymom.

Truskawki a karmienie piersią

Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania truskawek przez kobiety ciężarne lub karmiące piersią. Owszem, truskawki należą do owoców o działaniu alergizującym, ale z diety powinny eliminować je wyłącznie kobiety, u których stwierdzono alergię na nie. Warto uwzględnić truskawki w diecie mamy karmiącej piersią, ze względu na zawartość witamin i składników odżywczych. Owoce te można śmiało podawać niemowlętom, u których rozszerzana jest dieta.

Alergia i nadwrażliwość na truskawki

U osób bardzo wrażliwych na salicylany, po zjedzeniu truskawek pojawić może się katar, kaszel, duszności i wysypka. Drobne pesteczki obecne w płaszczu truskawek, w większych ilościach mogą przyczyniać się do postawania pokrzywki skórnej, niestrawności lub rozwolnienia.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.