Artykuł
Dynia to smaczny owoc, bogaty w witaminy i składniki mineralne. Chociaż pochodzi z Ameryki Środkowej, to wykorzystanie jest za ozdobę na Halloween sprawiło, że znana jest na całym świecie. Najbardziej ceniona jest za smak i niską kaloryczność. Wierzy się, że prozdrowotne właściwości dyni zapewniają długie życie.
W Polsce najczęściej uprawiane są dynie z miąższem koloru żółto-pomarańczowego. W sklepach pojawiają się już na przełomie września i października, ale największą sprzedaż obserwuje się tuż przed listopadem. Jej niebywałą zaletą jest wysoka odporność na długie przechowywanie oraz uniwersalność w komponowaniu dań z jej udziałem. Stanowi bardzo dobry materiał kulinarny. Można z niej przygotować praktycznie te same potrawy, co z ziemniaków. Świetnie sprawdzi się w deserach, obiadach, ciastach, jako dodatek do chleba czy pierogów. Doprawiona cynamonem i imbirem nieźle smakuje w konfiturach. Kremową zupę z dyni, czy na słono czy na słodko, warto połączyć z rozgrzewającymi przyprawami np. z chilli czy pieprzem. Przyjemny smak miąższu, dający szybkie uczucie sytości, przy odrobinie fantazji zaspokoi gusta wyrafinowanych smakoszy. Polecana jest w dietach klinicznych, gdyż jest lekkostrawna.
Przed obróbką kulinarną wystarczy dynię pozbawić twardej skórki i pestek. Wysuszone pestki również cechują się dużą zawartością składników odżywczych. To skarbnica składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chrupiąc je jesiennymi wieczorami zadbamy o włosy i paznokcie, dzięki obecnemu w nich cynkowi. Co więcej, minerał chwalony jest za pozytywny wpływ na płodność oraz łagodzenie dolegliwości związanych z przerostem prostaty.
Pestki dyni bogate są także w magnez, mangan, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B. Związki te poprawiają stan skóry i wytworów naskórka. Zmniejszają produkcję łoju, przyspieszają regenerację i gojenie się ran. Witaminy z grupy B wpływają łagodząco na układ nerwowy i polecane są osobom narażonym na stres. Pestki to także dobre źródło błonnika pokarmowego, korzystnie wpływającego na perystaltykę jelit. Dawniej stosowano pestki dyni pomocniczo (!) w eliminacji pasożytów u dzieci. To otaczająca nasiona kukurbitacyna zapobiegała owsikom i tasiemcowi. Warunkiem było spożywanie pestek na czczo.
Cechuje się niecodziennym, orzechowym smakiem oraz zielonkawo-brązową barwą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów lub sałatek. Należy go stosować wyłącznie na zimno, gdyż narażony na długotrwałe działanie temperatury traci cenne właściwości. Z tego też powodu lepiej przechowywać go w miejscu chłodnym i niedostępnym dla promieni słonecznych.
Olej zawarty w pestkach bogaty jest w prozdrowotne fitosterole, w tym typowy kukurbitasterol. To on leczy męskie dolegliwości związane z prostatą oraz zapobiega stanom zapalnym. Olej z pestek dyni cechuje się dużą dawka witaminy E oraz kwasu linolowego. Popularnie stosowany jest w niedomogach wątroby oraz profilaktycznie przy chorobach układu krążenia. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych stawia olej z pestek dyni wśród produktów zalecanych w leczeniu nadmiernego stężenia cholesterolu we krwi i zapobieganiu miażdżycy.
Stosowany doustnie lub bezpośrednio na skórę, poprawia jej nawilżenie, zapobiega wysuszaniu i powstawaniu rozstępów. Może być używany do masażu.
Z tą tematyką związane są również inne artykuły na naszym blogu.
Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.
© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.