Jedz warzywa kapustne!

Tagi

, , , , , , , ,

Jedz warzywa kapustne!

Rodzina warzyw kapustowatych jest bardzo duża, i wbrew pozorom nie należy do niej wyłącznie ogrodowa kapusta głowiasta. Komponując zdrowy jadłospis warto zwrócić uwagę na jarmuż, kalarepę, kalafior, brokuły i brukselkę.

Brukselka

Dlaczego warto jeść brukselkę? Te maleńkie warzywo z rodziny kapustnych jest źródłem witamin z grupy B, w tym B1, B2, B5 oraz B6, kwasu foliowego, witamin C, E K i A, a także rozpuszczalnego błonnika. Ten ostatni reguluje trawienie i obniża stężenie złego cholesterolu LDL. Antyoksydanty zawarte w brukselce hamują procesy starzenia i rozwoju nowotworów. Obecność kwasu foliowego jest szczególnie ważna dla kobiet planujących ciążę, gdyż zapobiega wadom cewy nerwowej płodu.

Brukselka to warzywo niskokaloryczne. Porcja wielkości 100 g dostarcza jedynie 30 kcal! Dodatkowo, jest bogata w wapń, magnez, mangan, miedź, cynk i żelazo. Brukselki można smażyć, gotować, a nawet marynować. Jeśli smak brukselki nie przemawia do Ciebie, bo już od dzieciństwa kojarzy się z goryczką, spróbuj ugotować ją w wodzie z odrobiną mleka i cynamonu. Dzięki temu zabiegowi utraci nieprzyjemny posmak.

Kalafior i brokuły

Kalafiory i brokuły zbierane są  w okresie od maja do listopada, a przechować udaje się je jeszcze w grudniu. Ze względu na bogaty skład chemiczny i cenne walory smakowe brokułów i kalafiora, często goszczą na polskich stołach. Można je spożywać na surowo, duszone, pieczone, jako składnik zapiekanek, zup warzywnych oraz sałatek. Doskonale smakują smażone, ugotowane w wodzie lub na parze. Zawierają dużą dawkę  składników mineralnych, takich jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod oraz karoteny i witaminy: K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy  i pantotenowy.

Kalafior to warzywo niskokaloryczne, będące źródłem błonnika pokarmowego i witamin: A, C, E, B1, B2, K. Dzięki zawartości izotiocyjanianów i indolu (o cechach antyrakowych) oraz sulforafanu (który zapobiega przerzutom), zaliczany jest do warzyw najlepiej zapobiegającym nowotworom. Badania wykazały, że mężczyźni, którzy spożywają kalafior częściej niż raz w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka prostaty mają o 50% mniejsze. Kalafior występuje w kilku odmianach – fioletowej, pomarańczowej i białej, najbardziej popularnej. Za piękny kolor kalafiora fioletowego odpowiadają antocyjany, a kalafior pomarańczowy bogaty jest w beta karoten!
Odmiany kolorowe nieznacznie różnią się smakiem od białego kalafiora.

Jarmuż

Jarmuż charakteryzuje się wyrazistym smakiem, kulinarną uniwersalnością oraz sporą ilością wartości odżywczych. Warzywo można podawać na wiele sposobów – surowy, gotowany, pieczony czy smażony. Jarmuż zawiera witaminy A, C i K, a także porcję składników mineralnych – wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi oraz manganu. Pomaga utrzymać prawidłową masę ciała – sam w sobie jest niskokaloryczny, a przy tym ułatwia przemianę materii. Dzięki obecności sulforafanu, działa antynowotworowo. Zawiera również luteinę, wspomagającą procesy widzenia.

Kalarepa

Ze względu na niską zawartość tłuszczów i węglowodanów, kalarepa zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych i zalecanych diabetykom. Te popularne w Polsce warzywo, jest bogate w błonnik pokarmowy, przez co przeciwdziała zaparciom. Częścią jadaną kalarepy jest tzw. „jabłko”, czyli przerośnięta, zgrubiała łodyga.

Kalarepa to źródło witamin i składników mineralnych, takich jak m.in.: potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor i jod. Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, zaliczana jest do warzyw polecanych w profilaktyce nowotworów. W składzie kalarepy znajduje się także cholagoga, substancja wspomagająca trawienie, o działaniu żółciopędnym i hamująca nadmierną fermentację jelitową.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.