Artykuł
Witamina C występuje głównie w surowych warzywach i owocach. Spore ilości witaminy C występują w papryce, naci pietruszki, warzywach kapustnych, owocach dzikiej róży, jagodach, porzeczkach i truskawkach. Jednak witamina C jest nietrwała i nieodporna na obróbkę technologiczną. Jej straty podczas procesów kulinarnych sięgają aż 75%.
Witamina C, popularnie zwana kwasem askorbinowym, to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej istotne funkcje biochemiczne to między innymi aktywacja syntezy kolagenu, tworzenie hormonów, udział w procesach odtruwania organizmu i stymulacja układu odpornościowego. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego oraz pełni rolę w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca. W diecie kobiet ciężarnych witamina C spełnia bardzo ważne zadanie. Prawdopodobnie, wraz z witaminą E, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, chroni błony płodowe przed ich przedwczesnym pęknięciem, co zabezpiecza przed porodem przedwczesnym.
Bogate w witaminę C są niemal wszystkie warzywa i owoce. W ciąży dzienne zapotrzebowanie na witaminę C rośnie z 60 mg do 70 mg, a podczas karmienia piersią do 100mg. Przyjmowanie dużych ilości zwiększa zapotrzebowanie na witaminę E. W pokarmie kobiecym znajduje się około 1-10 mg% witaminy C. Niektóre leki, alkohol i nikotyna zwiększają zapotrzebowanie na witaminę C.
[link url="http://mamanadiecie.pl/jedz-kolorowo/"]Sprawdź, dlaczego warto jeść warzywa i owoce w różnych kolorach![/link]
Niedobory kwasu askorbinowego powodują osłabienie organizmu, ciągłe zmęczenie, utratę łaknienia, gorsze gojenie się ran, podatność na infekcje, bóle stawowo-mięśniowe oraz zmniejszenie wydolności fizycznej. Przewlekle niedostateczna podaż witaminy C wpływa na progresję nowotworową i zmian miażdżycowych. Głęboki niedobór określamy mianem szkorbutu, na który składają się takie objawy jak: niedokrwistość, krwawe wylewy, nadmierne rogowacenie naskórka. Zmniejszone stężenie witaminy C w surowicy krwi obserwuje się u kobiet z nadciśnieniem ciążowym.
Skutków nadmiaru witaminy C w diecie nie zaobserwowano, gdyż z organizmu ludzkiego jest ona wydalana z moczem, a przy ciężkim wysiłku fizycznym również w pocie. Podejrzewa się, że nadmiar witaminy C może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe i wysypki skórne. Megadawki suplementów kwasu askorbinowego (powyżej 1 g) u kobiet ciężarnych mogą spowodować biegunkę, wzmagać toksyczność niektórych leków oraz spowodować odkładanie się kamieni nerkowych.
Produkt | Zawartość witaminy C mg/100g |
---|---|
Czarne porzeczki | 182,6 |
Natka pietruszki | 177,7 |
Papryka czerwona | 144,0 |
Brukselka | 94,0 |
Szpinak | 67,8 |
Cytryna | 50,0 |
Pomarańcza | 49,0 |
Z tą tematyką związane są również inne artykuły na naszym blogu.
Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.
© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.