Niedobór i nadmiar witaminy C w diecie

Tagi

, , , , , ,

Niedobór i nadmiar witaminy C w diecie

Witamina C występuje głównie w surowych warzywach i owocach. Spore ilości witaminy C występują w papryce, naci pietruszki, warzywach kapustnych, owocach dzikiej róży, jagodach, porzeczkach i truskawkach. Jednak witamina C jest nietrwała i nieodporna na obróbkę technologiczną. Jej straty podczas procesów kulinarnych sięgają aż 75%.

Witamina C, popularnie zwana kwasem askorbinowym, to jedyna z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej istotne funkcje biochemiczne to między innymi aktywacja syntezy kolagenu, tworzenie hormonów, udział w procesach odtruwania organizmu i stymulacja układu odpornościowego. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego oraz pełni rolę w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca. W diecie kobiet ciężarnych witamina C spełnia bardzo ważne zadanie. Prawdopodobnie, wraz z witaminą E, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, chroni błony płodowe przed ich przedwczesnym pęknięciem, co zabezpiecza przed porodem przedwczesnym.

Źródła żywieniowe witaminy C

Bogate w witaminę C są niemal wszystkie warzywa i owoce. W ciąży dzienne zapotrzebowanie na witaminę C rośnie z 60 mg do 70 mg, a podczas karmienia piersią do 100mg. Przyjmowanie dużych ilości zwiększa zapotrzebowanie na witaminę E. W pokarmie kobiecym znajduje się około 1-10 mg% witaminy C. Niektóre leki, alkohol i nikotyna zwiększają zapotrzebowanie na witaminę C.

Witamina C – skutki niedoboru w diecie

Niedobory kwasu askorbinowego powodują osłabienie organizmu, ciągłe zmęczenie, utratę łaknienia, gorsze gojenie się ran, podatność na infekcje, bóle stawowo-mięśniowe oraz zmniejszenie wydolności fizycznej. Przewlekle niedostateczna podaż witaminy C wpływa na progresję nowotworową i zmian miażdżycowych. Głęboki niedobór określamy mianem szkorbutu, na który składają się takie objawy jak: niedokrwistość, krwawe wylewy, nadmierne rogowacenie naskórka. Zmniejszone stężenie witaminy C w surowicy krwi obserwuje się u kobiet z nadciśnieniem ciążowym.

Nadmiar witaminy C

Skutków nadmiaru witaminy C w diecie nie zaobserwowano, gdyż z organizmu ludzkiego jest ona wydalana z moczem, a przy ciężkim wysiłku fizycznym również w pocie. Podejrzewa się, że nadmiar witaminy C może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe i wysypki skórne. Megadawki suplementów kwasu askorbinowego (powyżej 1 g) u kobiet ciężarnych mogą spowodować biegunkę, wzmagać toksyczność niektórych leków oraz spowodować odkładanie się kamieni nerkowych.

Produkt Zawartość witaminy C
mg/100g
Czarne porzeczki 182,6
Natka pietruszki 177,7
Papryka czerwona 144,0
Brukselka 94,0
Szpinak 67,8
Cytryna 50,0
Pomarańcza 49,0
avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.