Pozbądź się zgagi w ciąży

Tagi

, , ,

Pozbądź się zgagi w ciąży

O zgadze mówi się, że to dolegliwość XXI wieku. To najczęstszy i najbardziej charakterystyczny objaw refluksu żołądkowo-przełykowego. Doświadczył go niemal co trzeci Polak. Problem nasila się w czasie ciąży. Wtedy też często daje o sobie znać po raz pierwszy.

Zgaga w ciąży – skąd ten problem?

Uczucie pieczenia i palenia za mostkiem, przy odczuwaniu kwaśnego lub kwaśno-słonego smaku w ustach, nazywane jest zgagą. To stan, który pojawia się w wyniku nieprawidłowego cofania się nadtrawionej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Tam zostaje podrażniona delikatna śluzówka. Stan ciąży predysponuje do wystąpienia zgagi. Problem dotyczy 25% kobiet ciężarnych. Zmiany położenia narządów wewnętrznych oraz rozchwiana gospodarka hormonalna przyczyniają się do częstszych incydentów refluksu. Zwiększone stężenie relaksyny we krwi kobiety ciężarnej powoduje, że rozluźnia się mięśniówka, w tym wpust żołądka (mięsień zamykający przejście między przełykiem a żołądkiem). Co więcej, rozwijająca się macica przesuwa narządy układu pokarmowego ku górze.

Sposoby na zgagę w ciąży

W celu zmniejszenia objawów bólowych towarzyszących zgadze, zaleca się stosowanie odpowiednio skomponowanej diety. Ulgę przynieść może picie mleka lub przetworów mlecznych, ze względu na ich alkalizujące działanie. Spożywanie migdałów oraz żucie gumy (przez wzmożone wydzielanie śliny) również neutralizuje kwaśną treść żołądkową. Ból złagodzić można poprzez dokładne przeżuwanie pokarmu. Jedzenie zachłannie, obficie, spożywanie dużej ilości słodyczy, potraw tłustych, ostro przyprawionych i ciężkostrawnych, nasila uczucie zgagi. Zaleca się, aby pokarmy przyjmować w mniejszych porcjach, z częstotliwością 4-5 razy dziennie.

Stres jest jedną z przyczyn zgagi. Dla osiągnięcia lepszych efektów leczenia refluksu, kobietom ciężarnym  zaleca się odpoczynek z uniesioną górną partią ciała. Jednocześnie, należy unikać przyjmowania pozycji leżącej tuż po posiłkach. Warto ograniczyć wykonywanie tych prac domowych, które wymagają częstego schylania się. Tym sposobem unika się dodatkowego ucisku macicy na żołądek.

Masa ciała ciężarnej a ryzyko zgagi

Warto zwrócić uwagę na przyrost masy ciała w ciąży. Jest to zjawisko naturalne. Masa ciała kobiety ciężarnej powinna wzrastać stopniowo i proporcjonalnie do wyniku sprzed ciąży. Nadmierne kilogramy wzmagają zgagę. Są też przyczyną innych problemów związanych z układem pokarmowym.

Zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych mogą okazać się pomocne w przypadku ciążowej zgagi. Jeśli dolegliwość nie mija lub jest uciążliwa, należy skontaktować się w lekarzem.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.