Produkty spożywcze ułatwiające przebieg ciąży i porodu

Produkty spożywcze ułatwiające przebieg ciąży i porodu

Przedstawiamy listę produktów, których spożywanie ułatwia przebieg ciąży i porodu. Zobacz, jakie właściwości kryją w sobie kasza gryczana, imbir, liście malin, skrzyp polny oraz olejek migdałowy.

Imbir zmniejsza mdłości

Z pomocą na poranne mdłości ciężarnych przychodzi imbir. Świeży korzeń imbiru wystarczy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Niewielką ilość imbiru można dodać do herbaty lub wody. Jego ostry smak przełamie miód lub mięta. Badania dowiodły zmniejszenie częstości nudności u znacznej liczby ciężarnych kobiet stosujących imbir. W aptekach dostępne są suplementy z wyciągiem z imbiru lub herbaty z jego dodatkiem. Podobno, sproszkowany imbir ma dużo słabsze właściwości.

Kasza gryczana wzmocni paznokcie

Jeśli Twoja cera i paznokcie uległy pogorszeniu w czasie ciąży, to wprowadź do jadłospisu kaszę gryczaną. Jest ona bogata w witaminy, żelazo i krzem. Ten ostatni zwany jest „pierwiastkiem życia”. Krzem odżywia i odbudowuje płytkę paznokci, poprawia jędrność skóry oraz wzmacnia włosy. Wpływa też korzystnie na budowę kości i uszczelnia naczynia krwionośne. Kasza gryczana występuje w wielu wersjach (jasna, ciemna lub prażona). Sprawdza się jako dodatek do mięs czy składnik farszy. Z kaszy gryczanej można również upiec wyśmienity chleb.

Skrzy polny na włosy

Stan włosów i paznokci poprawi również napar ze skrzypu polnego, gdyż należy on do ziół bogatych z krzemionkę, budującą wytwory naskórka tj. włosy czy paznokcie. Picie naparu ze skrzypu polnego działa wzmacniająco w przypadku wypadania włosów lub kruchych paznokci. Sam napar stosowany jest w kosmetyce do przemywania skóry twarzy, przy cerze zmęczonej, szarawej lub trudnej do pielęgnowania. Używa się go również jako płukankę do włosów. Krzemionka zawarta w ziele skrzypu polnego zapobiega również tworzeniu się kamieni nerkowych i miażdżycy. Napar z ziela skrzypu to popularny środek moczopędny, pomocny w łagodzeniu lekkich zaburzeń układu moczowego. Skrzy polny to także źródło potasu, fosforu, żelaza i manganu.

Zaparcia podczas ciąży

Wiele ciężarnych kobiet skarży się na leniwość jelit i zaparcia. Nie ma lepszej rady na walkę z zaparciami, jak zmiana diety na bogatszą w błonnik i wodę. Są to elementy ściśle współpracujące ze sobą. Pamiętaj! Włókno pokarmowe (błonnik) należy wprowadzać do diety stopniowo. Wraz ze zwiększonym udziałem błonnika w diecie, wzrasta zapotrzebowanie na wodę. Jeśli ilość spożywanej wody jest niewystarczająca do absorpcji przez błonnik, to również pojawią się zaparcia. Z tego powodu warto nosić przy sobie butelkę z wodą i popijać ją przez cały dzień, małymi porcjami. Szklankę wody można zastąpić herbatką ziołową lub sokiem, najlepiej ze świeżo wyciskanych owoców.

Siemię lniane ureguluje wypróżnienia i nawilży pochwę

Dobrym sposobem na walkę z zaparciami w ciąży jest picie uprzednio zalanych na kilka godzin ciepłą wodą ziaren siemienia lnianego. Tak przygotowany napar wzbogaca codzienny jadłospis w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, ułatwiając wypróżnienia. Siemię lniane świetnie pobudza perystaltykę jelit. U kobiet ciężarnych, które wcześniej nie korzystały z pomocy siemienia lnianego, zaleca się jego regularne pice od 36. tygodnia ciąży. Wystarczy przygotować napój wieczorem, zalewając dwie łyżeczki nierozdrobnionego siemienia lnianego ciepłą, przegotowaną wodą, odstawić na kilka godzin (np. przez noc) i wypić. Napój nie ma konkretnego smaku, a same nasiona mogą przybrać postać galaretki. Innym sposobem na włączenie siemienia lnianego do diety jest dodawanie jego małych ilości do zup, sałatek czy musli.

Kolejną zaletą spożywania siemienia lnianego jest nawilżenie śluzówki pochwy. Tak przygotowana do porodu, jest mniej podatna na otarcia. Położne zwracają więc uwagę, że siemię lniane może usprawnić przebieg porodu.

Masaż krocza olejkiem migdałowym

Olejek migdałowy poprawi elastyczność mięśni krocza. To dzięki niemu tkanki stają się rozluźnione i bardziej podatne na rozciąganie. Dzięki temu zmniejsza się szansa na konieczność nacięcia krocza podczas porodu. Masaż z użyciem olejku migdałowego można stosować już od 34. tygodnia ciąży. Wystarczy 5-10 minut masażu dziennie. Ważne, aby masaż obejmował wewnętrzne okolice pochwy oraz obszar pomiędzy pochwą a odbytem. Polega na uciskaniu i rozciąganiu tkanek.

Podobne właściwości co olejek migdałowy, mają również olejek z wiesiołka i oliwa z oliwek.

Dieta na niedokrwistość

Anemia w ciąży? Tobie to nie grozi! Wiele kobiet już przed ciążą jest zagrożona niedoborem żelaza. Przyczynami tego stanu mogą być np. obfite miesiączki lub diety odchudzające. Podczas ciąży w organizmie matki dochodzi do powstania nowego życia, na rozwój którego potrzebnych jest masa składników, w tym żelazo. Kobiety w ciąży są grupą szczególnie narażoną na niedobory żelaza, w związku ze zwiększeniem zapotrzebowania od II trymestru ciąży. Niedobór żelaza ma negatywne skutki zarówno dla matki wywołując osłabienie, senność, jak i rozwijającego się płodu, wpływając na proces tworzenia centralnego układu nerwowego. Co więcej, niemowlęta urodzone przez kobiety, które podczas ciąży miały niedobory żelaza mają niskie zapasy tego pierwiastka. Żelazo można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Lepiej przyswajalne jest to pochodzące z mięsa – szczególnie wołowego, ale również drobiowego czy wieprzowego. Szczególnie bogate w ten pierwiastek są botwinka, buraczki, pietruszka, szpinak. Oprócz tego żelazo zawarte jest w produktach zbożowych, jajach i kaszach. Znajdziemy go również w suszonych owocach.

Napar z liści malin wpłynie na szyjkę macicy

Chcesz przyspieszyć rozwieranie szyjki macicy podczas porodu? Regularnie pity napar z liści malin (ale nie owoców!) wpływa rozkurczająco na mięśnie przewodu pokarmowego, dna miednicy oraz szyjki macicy. Położne zalecają picie naparu od 34. tygodnia ciąży aż do porodu. Liście malin można zakupić w aptece, sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością. Wrzątkiem zalewa się 1-2 łyżek suszu liści, a czas parzenia wynosi ok. 5 minut. Herbata z liści malin zalecana jest również kobietom z zaburzeniami miesiączkowania, oraz cierpiącym z powodu upławów lub bolesnych menstruacji. Nie poleca się picia herbaty z liści malin przez kobiety ciężarne, które cierpiały na endometriozę lub mięśniaki macicy.

Żurawina przy zapaleniu pęcherza

Fizjologiczne zmiany podczas ciąży, zachodzące pod wpływem zmian hormonalnych, predysponują do zakażeń układu moczowego. Nie bez powodu lekarz lub położna prowadząca ciążę, kierują kobietę na niemal comiesięczne badania moczu. Zapaleniu pęcherza moczowego w ciąży towarzyszą specyficzne objawy, tj. częsta potrzeba oddawania moczu, pieczenie lub kłucie podczas wizyty w toalecie, bóle podbrzusza lub okolicy lędźwiowej kręgosłupa, uczucie niepełnego wypróżniania pęcherza moczowego lub naglące parcie. Zdarza się także, że poranny mocz ma ciemniejszą barwę i nieprzyjemny, ostry zapach. O bezobjawowym przebiegu infekcji układu moczowego mogą świadczyć wyniki badania moczu, w których obserwuje się obecność bakterii, leukocytów i białka, przy jednoczesnym braku symptomów infekcji. W obu przypadkach, sposób leczenia ustalany jest z lekarzem. Konieczna może okazać się antybiotykoterapia, prawdopodobnie preparatem z grupy penicylin. Do powikłań zapalenia pęcherza u kobiet ciężarnych zalicza się zwiększone ryzyko porodu przedwczesnego lub poronienie. Dlatego, tak ważna jest profilaktyka i odpowiednie leczenie bakteriomoczu.

Istnieją również domowe sposoby przyspieszające leczenie zapalenie pęcherza moczowego w ciąży. Należą do nich: niezbyt długie ciepłe kąpiele (działają rozkurczowo w przypadku bólów w okolicy lędźwiowej), zwiększenie spożycia wody (co spowoduje konieczność częstszego opróżniania pęcherza, a przez to wypłukiwanie bakterii), odwiedzanie toalety tak często, jak to możliwe, noszenie bawełnianej, przewiewnej bielizny oraz szczególna dbałość o higienę okolic intymnych (podmywanie się w kierunku do odbytu). Do diety warto włączyć produkty o wysokiej zawartości witaminy C, która działa zakwaszająco na pH moczu, zapobiegając rozwojowi bakterii. Tak samo działa sok z żurawiny, który oprócz kwasu askorbinowego jest źródłem cyjanidyny – naturalnego antyoksydantu.  Kupując sok żurawinowy, wybierajmy stuprocentowy bez dodatku cukru.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.