Resweratrol zapobiega chorobom serca

Tagi

, , , , ,

Resweratrol zapobiega chorobom serca

Resweratrol to związek o szerokim zakresie działania biologicznego, który wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. W medycynie ceniony jest za cechy przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Reswerartol walczy z wolnymi rodnikami, a te z kolei odpowiedzialne są na starzenie się organizmu oraz rozwój chorób, również nowotworowych. Co więcej, jest to związek hamujący utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Resweratrol wywiera korzystny wpływ na układ krążenia, zmniejszając ryzyko takich chorób jak miażdżyca, choroba wieńcowa i zawał mięśnia sercowego.

Gdzie znajduje się resweratrol?

Największą ilość resweratrolu zawierają ciemne winogrona, owoce morwy, żurawiny, borówki amerykańskiej i czarnej porzeczki. Jego obecność wykazano również w skórce pomidorów, kakao i orzeszkach ziemnych. Związek wytwarzany jest przez rośliny w odpowiedzi na skaleczenie lub czynnik silnie stresotwórczy np. inwazję grzybów, wyjątkowo silne promieniowanie słoneczne oraz niedobór wody. Największe stężenie resweratrolu występuje w skórce owoców, a dzięki temu związek obecny jest również w czerwonym winie, a w mniejszym stężeniu w winie różowym. Ilość reserwartolu w owocach jest zależna także od klimatu. Duże nasłonecznienie wpływa na wyższe stężenie związku w winogronach.

Resweratrol zapobiega chorobom

W wielu biomechanicznych funkcjonowania układu krążenia, współudział bierze resweratrol. Liczne badania wykazały, że związek ten hamuje agregację płytek krwi, poprawia relaksację naczyń krwionośnych, poprawia funkcjonowanie śródbłonka oraz opóźnia procesy miażdżycowe. Oznacza to, że działa ochronnie na serce, zapobiegając chorobie wieńcowej i zawałowi.

Medycyna pokłada nadzieje w antynowotworowym działaniu resweratrolu, zarówno w zakresie prewencji, a także terapii. Istnieją badania, które sugerują blokowanie każdego z etapów nowotworzenia przez resweratrol. Ten antyoksydant wychwalany jest za zwiększanie efektywności chemioterapii u pacjentów onkologicznych.

Niestety, mimo, że resweratrol wykazuje pozytywny wpływ na stan organizmu, to jednak jest przez niego przyswajalny w małym stopniu. Proces wchłaniania resweratrolu z pożywiania zachodzi w jelicie cienkim, gdzie następuje jego szybki rozkład. Związek jest też metabolizowany przez komórki wątroby, przez co jego stężenie we krwi szybko maleje.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.