Rosół jak u mamy – prawdopodobnie najlepszy przepis w sieci!

Tagi

, , , ,

Rosół jak u mamy – prawdopodobnie najlepszy przepis w sieci!

Pamiętasz ten zapach unoszący się w całym domu? Kuchnia pachnąca gotowanym na wolnym ogniu rosołem skrywającym bukiet warzyw i świeżego kurczaka, a do tego domowy, świeżo ugotowany, ręcznie zrobiony makaron. Spróbuj przygotować swój własny, idealny rosół, który smakiem nie będzie odbiegał od tego, jaki gościł na maminym i babcinym stole.

Rosół z kurczaka – przepis

Zanim rozpoczniesz przygotowywanie zupy, musisz zaopatrzyć się w kilka niezbędnych produktów. Podstawą dobrego, aromatycznego i esencjonalnego rosołu jest mięso, bez niego nawet najlepsze warzywa nie będą w stanie nadać wywarowi odpowiedniego smaku. Na średniej wielkości garnek potrzebny jest jeden średniej wielkości cała tuszka kurczaka (najlepiej hodowany na wolnym chowie i karmiony naturalnymi paszami bez dodatku GMO, hormonów wzrostu i antybiotyków, jak na przykład kurczak Zagrodowy), około 25-30 dag kawałka wołowiny (może być to mięso z tylnej części krowy, tak zwany szponder wołowy), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 średnia cebula, kawałek selera, kawałek pora oraz porcja lubczyku. Z przypraw warto sięgnąć jedynie po sól i pieprz, a także 3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe, zaś wszelkie kostki rosołowe należy odstawić z daleka od kuchenki, ponieważ ich chemiczny skład psuje naturalne walory mięsa.

Do garnka nalewamy około ¾ objętości wody, wkładamy pokrojonego na części, uprzednio umytego pod bieżącą wodą kurczaka i wołowinę, wstawiamy na małym ogniu i gotujemy mniej więcej 2 godziny. Po tym czasie zbieramy wszystkie tak zwany „szumowiny”, dodajemy przyprawy i warzywa: opiekaną na ogniu cebulę, przekrojone wzdłuż marchewki, pietruszkę oraz seler, a także cały por. Całość gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Następnie ponownie wybieramy pływające części warzyw (zwłaszcza pora i cebulę) i dodajemy cały lubczyk, gotujemy kolejny kwadrans i wyławiamy zioło.  Taki rosół z kurczaka idealnie komponuje się z domowym makaronem. Inne przepisy na dania z kurczaka znajdziecie na stronie producenta Zagrodowy –http://zagrodowy.pl/konrad-birek-przyrzadza-rosol-z-kurczaka-zagrodowego-rosolowego/.

Kilka dobrych rosołowych porad i ciekawostek

  • Jeśli rosół wyszedł za tłusty, to należy go ostudzić i z wierzchu zebrać zgromadzony tłuszcz.
  • Jeśli zależy Ci na klarowności wywaru, to bulion przelej przez sitko do nowego garnka, dodaj jedno surowe białko i gotuj około 3 minut. Ponownie przelej go przez bardzo drobne sitko lub gazę.
  • Rosół można przechowywać kilka dni w lodówce lub też zamrozić. To doskonała baza dla gęstych sosów oraz zup-kremów.
  • Świeżo zmielony pieprz podajemy dopiero tuż przed podaniem. Aby urozmaicić wygląd dania, marchewkę można pokroić w plasterki, a całość posypać natką pietruszki.
  • Rosołu lepiej nie gotować w trakcie burzy, ponieważ zupa ma tendencję do kwaśnienia w trakcie wyładowań atmosferycznych (tu działa fizyka, a nie zabobony).
  • Porcja rosołu nie tylko skutecznie rozgrzewa, ale także wzmacnia organizm, łagodzi stany zapalne, niweluje katar i kaszel.
  • ile nie wolno zagotować rosołu w trakcie przygotowywania, to jego zagotowanie jest wskazane podczas ogrzewania, ponieważ zbyt niska temperatura podgrzania może doprowadzić do skwaśnienia zupy.
  • Pierwsza wzmianka o rosole pochodzi z książki kulinarnej z 1682 roku zatytułowanej „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw”.
  • Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się dodatkowo z kluskami wątrobianymi.
  • To jedna z narodowych potraw Polski.  Za dawnych czasów serwowano go z ziemniakami i kaszą.