Wiosną sięgaj po karczochy!

Tagi

, , , , ,

Wiosną sięgaj po karczochy! Ciąża lubi karczochy!

Karczochy to warzywa popularnie uprawiane w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jadalne pąki karczocha wyrastają na łodydze długości do 2 metrów. Ekstrakt z karczocha stosowany jest w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Smakosze cenią go jednak za specyficzny, gorzki smak.

Niska wartość energetyczna karczochów wstawia je w szereg razem z innymi produktami zalecanymi podczas diety odchudzającej. Warto zapamiętać, że 100 g tego warzywa dostarcza jedynie 10 kcal, ale za to całe mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajdują się potas, wapń, fosfor, magnez, witamina PP i witaminy w grupy B. Karczoch to również dobre źródło antyoksydantów, a zawarty w nim cukier złożony (inulina) stanowi świetną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Tym samym, częste spożywanie karczochów moduluje układ odpornościowy i wzmacnia organizm w walce z chorobami.

Kwas chlorogenowy

Zawarty w ekstrakcie z karczocha kwas chlorogenowy poprawia tolerancję glukozy oraz działa ochronnie na komórki wątroby. Nadająca gorzki posmak cynaropikryna działa żółciopędnie i jest wykorzystywana w leczeniu schorzeń pęcherzyka żółciowego. Kwas 1,5-dikawoilochinowy obniża stężenie lipidów we krwi i wzmaga diurezę.

Karczochy a ciąża

Karczochy to warzywa bogate w kwas foliowy. Z tego względu są polecane kobietom w ciąży oraz tym, które są na etapie planowania poczęcia. Zadaniem folianów jest wspieranie prawidłowej pracy układów nerwowego i krwiotwórczego. Spożywanie właściwej dawki kwasu foliowego (0,4 mg) przed ciążą oraz w I trymestrze ciąży zdecydowanie obniża ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, takich jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa czy przepuklina mózgowa. Niedobór kwasu foliowego u kobiet ciężarnych skutkować może również wadami w rozwoju łożyska, porodem przedwczesnym lub niską masą urodzeniową dziecka. Kwas foliowy jest niezbędny dla zachowania prawidłowego procesu tworzenia komórek krwi. Razem z żelazem, witaminą C i witaminami z grupy B, których dobrym źródłem jest karczoch, poprawi morfologię przyszłej mamy, zabezpieczając ją przed niedokrwistością. Wszystkie wymienione wcześniej argumenty przemawiają za tym, że ciąża i karczochy to dobre połączenie.

Karczochy – wybierz najlepsze warzywa

Karczoch nie należy do warzyw, których kulinarna obróbka nie sprawia problemów. Część jadalną stanowi główka, a dokładniej dolne listki i tzw. „serce”. Wybierając najsmaczniejsze sztuki, należy zwracać uwagę na kolor, stopień rozkwitnięcia i wielkość. Otwarte i ciemne listki zwiastują niejadalny owoc. Zdecydowanie lepsze w smaku są mniejsze karczochy, o barwie zielonej, oferowane w sklepach na przełomie wiosny i lata. Po ugotowaniu lub upieczeniu, używa się je w sałatkach, w formie przystawki lub dodatek do dania głównego. Wspaniale komponują się z słodkimi sosami i białym winem.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.