Witamina A dla prawidłowego rozwoju ciąży

Tagi

, , ,

Witamina A dla prawidłowego rozwoju ciąży

Witamina A należy do jednych z najwcześniej odkrytych witamin, chociaż nazwę nadano jej dopiero w 1920 roku. Obecnie, określenie „witamina A” odnosi się do grupy związków organicznych – retinoidów. Wspólną ich cechą jest zdolność rozpuszczania się w tłuszczach. Witamin A pełni rolę niezbędnego składnika pokarmowego.

Źródła witaminy A

Do pokarmowych źródeł witaminy A zalicza się zarówno produkty roślinne, jak i zwierzęce. Duże jej ilości znajdują się w podrobach, mleku, jajach, tłuszczu rybim i maśle. W żółtych, czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach występuje pod postacią karotenoidów, stanowiących prowitaminę A.

Witamina A – działanie

Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy A w pożywieniu wpływa na wzrost i rozwój tkanki nabłonkowej i kostnej. Odpowiada też za wytwarzanie komórek szkliwa zębowego. Retinol zwany jest „witaminą młodości”, gdyż podaż na właściwym poziomie zapewnia nawilżoną, jędrną i gładką cerę. Dzięki witaminie A zachowane są też procesy rogowacenia naskórka i ochrony przeciwbakteryjnej skóry.

Witamina A pełni ważna funkcję w procesach reprodukcyjnych, poprzez wpływ na spermatogenezę, rozwój embrionu i łożyska. W okresie ciąży zapotrzebowanie na retinol nieznacznie wzrasta, a w czasie laktacji dzienne zapotrzebowanie wynosi 900µg.

Niedobór

Niedobór witaminy A w diecie skutkuje tzw. „kurzą ślepotą” czyli niedowidzeniem nocnym, grożącym utratą wzroku. Retinol w znaczący sposób wpływa na funkcję wzroku. Niedostateczna ilość prowadzi do mętnienie gałki ocznej, suchości spojówek i powstawania plamek. U kobiet ciężarnych niedobór retinolu może powodować przedwczesne pęknięcie błon płodowych lub zahamowanie wewnątrzmacicznego wzrostu płodu. U płodu skutkować może małogłowiem lub wodogłowiem.

Nadmiar

Zdecydowanie groźniejszy dla zdrowia jest nadmiar witaminy A, do którego najczęściej dochodzi przy niekontrolowanej suplementacji. Organizm ludzki ma zdolność do kumulowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do najczęstszych objawów przedawkowania zalicza się łysienie, owrzodzenia skóry, krwotoki, biegunki, utratę apetytu, ogólne osłabienie, zwiększoną łamliwość kości, upośledzenie nerek i ośrodkowego układu nerwowego.

Witamina A wykazuje działanie teratogenne, z tego powodu nie może być nadużywana przez kobiety ciężarne. Przy dawce przekraczającej 3000µg retinolu dziennie, obserwuje się częstsze uszkodzenia płodów.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.