Wizyta w gabinecie dietetyka

Wizyta w gabinecie dietetyka

Wizyta w gabinecie dietetyka znacznie odbiega od wizyty u lekarza. Warto dowiedzieć się już wcześniej, jakie pytania najprawdopodobniej padną w podczas pierwszego spotkania i jakich informacji będzie chciał uzyskać, żeby móc w najbardziej kompleksowy sposób dopasować zalecenia. 

Badania

Przed pierwszą wizytą w gabinecie dietetyka najlepiej zabrać ze sobą najbardziej aktualne wyniki badań, które zlecił lekarz prowadzący. Jeśli nie masz świeżych badań, to warto sprawdzić stężenie TSH (jeden z hormonów tarczycy), glukozy na czczo, cholesterol całkowity, cholesterol LDL, cholesterol HDL, triglicerydy (inaczej TG) oraz zbadać morfologię krwi. Jeśli chorujesz, zabierz również teczkę z wcześniejszymi wynikami badań oraz historią choroby. Jeśli masz cukrzycę, to dietetyk będzie chciał zobaczyć Twoje zapiski z pomiarami stężenia glukozy. W trakcie wizyty może okazać się, że będzie chciał poprosić o zrobienie kilku dodatkowych badań.

Leki

Najlepiej, jeśli zapiszesz na kartce nazwy leków i suplementów, jakie przyjmujesz oraz ich dawki. Jeśli nie masz czasu tego zrobić, możesz wziąć ich opakowania ze sobą, być może będzie to dla Ciebie wygodniejsze rozwiązanie. Niektóre medykamenty również mogą wpływać na masę ciała. Są też źródłem dodatkowych, cennych informacji dla dietetyka.

Czas trwania wizyty w gabinecie

Wizyta u w gabinecie dietetyka trwa zazwyczaj zdecydowanie dłużej niż wizyta u lekarza. Przygotuje się na około godzinną rozmowę. Czasami może potrać krócej lub wydłużyć się, w sytuacji gdy masz zdecydowanie więcej informacji do przekazania lub jest to wizyta w parach. Oprócz przeglądu wyników badań, dietetyk musi przeprowadzić szczegółowy wywiad dotyczący sposobu odżywiania (np. jakie produkty je się zwyczajowo, jaki czas można przeznaczyć na gotowanie, jakich produktów się nie lubi lub po jakich czuje się źle, jak wygląda aktywność fizyczna, jakie choroby występowały i występują w rodzinie, czy choruje się, czy ma się dietozależne dolegliwości np. zaparcia, zgaga). To dzięki zebraniu szczegółowego wywiadu, dietetyk może przygotować najbardziej dopasowane zalecenia i/ albo jadłospis.

Dietetyk nie ocenia

Dietetyk podczas wizyty chce uzyskać informacje, dzięki którym będzie mógł najbardziej kompleksowo pomóc. Z tego względu, nie zatajaj przed nim informacji np. dotyczących ilości spożywanych posiłków, ich rodzajów, ilości wypijanych napojów. Czasami trudno przyznać się przed niektórymi przyzwyczajeniami, ale taki specjalista to rozumie i będzie wyrozumiały. Niektórzy uwielbiają słodkie przekąski, albo nie wyobrażają sobie życia bez papryki, czekolady czy wędliny. Często wieczorem podjadają i jedzą więcej niż na śniadanie lub obiad. Jeśli takie problemy dotyczą też Ciebie, powiedz mu o tym. On weźmie to pod uwagę układając zalecenia lub jadłospis. O ile będzie to możliwe, w diecie spróbuje przemycić te produkty i wziąć pod uwagę Twoje przyzwyczajenia, np. proponując Ci czekoladowy koktajl lub pozwalając na zjedzenie raz w tygodniu kilku kostek czekolady. I najważniejsze – tylko będąc szczerą, będziesz mieć szansę na otrzymanie zaleceń, które faktycznie pomogą Ci uzyskać wyznaczony cel.

Dzienniczek żywienia

Dietetyk zazwyczaj pyta się o to, co i w jakich ilościach je się w ciągu dnia.  To prowizorycznie proste pytanie często okazuje się bardzo trudne w praktyce. Większość osób nie pamięta dokładnych ilości produktów i posiłków, jakie jadło dzień wcześniej lub kilka dni temu. Z tego względu, najlepszym rozwiązaniem jest zapisywanie posiłków np. w zeszycie, który będzie miało się cały czas przy sobie podczas przygotowywania dzienniczka żywienia.

Jeśli nie przygotujesz dzienniczka, dietetyk najprawdopodobniej będzie chciał w trakcie rozmowy odtworzyć wygląd kilku ostatnich typowych dni.

Jak prawidłowo przygotować dzienniczek żywienia?

W dzienniczku powinny znaleźć się dni, które nie odróżniają się zwyczajowo od innych a także dni, które mogą wyglądać zupełnie lub trochę inaczej (np. weekendy albo wyjazdy).

Godziny: napisz godzinę pobudki, pierwszego posiłku, godziny drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku, kolacji, a także godzin przekąsek lub podjadania. Napisz godziny wypijanych napojów i ich ilości.

Napoje:

  • Woda – jaka, w jakiej ilości, z czym
  • Herbata – jaka, ile, czy słodzona, jeśli słodzona to czym i w jakiej ilości
  • Kawa, 0 jaka, ile, czy słodzona, jeśli slodzona to czym i w jakiej ilości, czy zabielana, jeśli tak to czym i w jakiej ilości
  • Zioła – jakie i w jakich ilościach
  • Soki – jakie, czy kupowane czy świeże, ile w ciągu dnia lub w ciągu tygodnia
  • Napoje słodzone gazowane i niegazowane – jakie, w jakich ilościach, ile itp.

Posiłki typu śniadanie, obiad, podwieczorek, podjadanie – czy zazwyczaj występują, jeśli tak to co jesz zazwyczaj i w jakich w konkretnych ilościach. Posługuj się najlepiej miarami domowymi, jak np. 1 kromka pieczywa, 2 plasterki schabu, 1 średni pomidor, 1 duże jabłko, 3 kostki czekolady z nadzieniem karmelowym, 1 drobna garstka orzechów włoskich, ¾ kubka malin, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka cukru. Jeśli będziesz wiedzieć ile np. ile ważył filet ryby to dla dietetyka będzie to bardzo pomocne, ale nie jest to konieczne. 

Przykład prawidłowo wypełnionego dzienniczka

7.00 rano – pobudka
7.30 – owsianka: 5 łyżek płatków owsianych górskich, ½ szklanki mleka 2%, 3 łyżki rodzynek i 1 kubek zielonej herbaty bez cukru
9.00 – Serek wiejski i 2 garście truskawek
10.00 szklanka wody niegazowanej z dozownika
14.00 Zupa pomidorowa (300 ml) zabielana ok. 1 łyżeczką jogurtu greckiego z ok. 3 łyżkami białego ryżu już po ugotowaniu
Ok. 1 dużej dłoni smażonej piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i jajka
4 ziemniaki gotowane w wodzie z koperkiem i 1 łyżeczką masła
Surówka z 2 marchewek, 1 małego jabłka i 1 łyżeczki oleju rzepakowego
14.30 1 kubek herbaty owocowej
16:00 szarlotka kawałek ok. 8 cm na 8 cm oraz herbata z 2 łyżeczkami cukru
18.00-19.30 – 4 plasterki szynki wieprzowej, 2 banany, ok. 6 sztuk ciastek zbożowych
20.00 – Tosty z serem: 4 kromki białego pieczywa, 4 plasterki żółtego sera, 3 plasterki salami, ¼ średniej cebuli, 2 łyżki ketchupu
21.30 – 1 szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciskanego
23.00 Sen

Pomiary

W trakcie wizyty dietetyk zazwyczaj wykonuje pomiarów ciała. W celu mierzenia obwodów i masy ciała wykorzystuje się różne narzędzia. Do najbardziej popularnych należy waga, analizator składu masy ciała oraz centymetr. W trakcie wykonywania badania na analizatorze składu masy ciała, nie powinno mieć się założonych butów, skarpetek i grubych rajstop. Często w trakcie zimy kobiety noszą pod spodniami rajstopy, co może skutkować nieprawidłowym pomiarem. Zazwyczaj gabinety są wyposażone w odpowiednie parawany lub pokoje socjalne, gdzie jest możliwość przebrania się.

Nie mam czasu na wizytę lub w mojej okolicy nie ma dietetyka

Kiedyś diety dostępne w Internecie kojarzyły się z prostymi i bardzo niskokalorycznymi jadłospisami, których nie układali specjaliści. W tym momencie, można znaleźć serwisy internetowe, gdzie cechą nadrzędną ma być profesjonalizm. Znajdziemy tam diety, które są układane przez specjalistów-dietetyków, którzy długo kształcili się na uczelniach, a później zdobywali praktykę w zawodzie. Na www.mamanadiecie.pl w zakładce „Diety” znajdziesz jadłospisy komponowane przez dietetyków, którym wsparcia merytorycznego udzielają położne. Korzystając z zakładki „Zamów dietę” idealnie dopasujesz dietę do swoich potrzeb.

Pamiętajmy, że diety oprócz tego, że powinny być odpowiednio zbilansowane kalorycznie to również powinny zawierać odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, żeby jadłospis nie doprowadził do niedoborów.

avatar

mgr Iwetta Majewska, dietetyk

Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje w przychodni medycznej. Koordynowała i tworzyła materiały z zakresu żywienia kobiet w ciąży, karmiących i dzieci do 3 roku życia. Do życia podchodzi z pasją, jest także fotografem. Wolne chwile uwielbia spędzać aktywnie, np. jeżdżąc na rowerze.