Zalety picia zielonej herbaty

Zalety picia zielonej herbaty

Zielona herbata to napój pochodzący z Chin, obecnie cieszący się sławą na całym świecie. Oryginalnie przygotowywana jest z liści herbaty chińskiej, uprzednio poddanym procesowi oksydacji. Uważana za najzdrowszy i najbardziej wartościowy napój, któremu przypisywane są właściwości odchudzające, ochronne przed chorobami, a nawet poprawiania humoru. Działanie zielonej herbaty zostało potwierdzone licznymi badaniami. Niniejszy artykuł zaprezentuje jest ważniejsze walory.

Zielona herbata zmniejsza ryzyko raka piersi

Ryzyko zachorowania na raka piersi jest o ponad 20% mniejsze wśród kobiet, które dbają o regularną podaż zielonej herbaty. Duża zawartość antyoksydantów w napoju, działa korzystnie również na zdrowie mężczyzn. Picie zielonej herbaty zmniejsza u nich prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór prostaty. Od lat kontynuowane są badania na temat wpływu zielonej herbaty na redukcję ryzyka raka jelita grubego. Chociaż te doniesienia pojawiają się cyklicznie, amerykańska organizacja rządowa FDA nie potwierdza takiego działania antynowotworowego.

Zielona herbata zmniejsza ryzyko cukrzycy

Picie zielonej herbaty zmniejsza możliwość wystąpienia cukrzycy typu II. Jest to spowodowane przez obniżanie stężenia glukozy we krwi oraz zwiększanie wrażliwości tkanek na insulinę, co jest korzystne dla zarówno dla diabetyków, jak i osób narażonych na tę chorobę metaboliczną. Pierwszorzędnym leczeniem cukrzycy jest konieczność redukcji masy ciała, w przypadku chorych z nadwagą lub otyłością. Zawarte w zielonej herbacie kofeina i polifenole poprawiają metabolizm komórkowy oraz wspomagają proces odchudzania. Co więcej, wspomagają przemianę kwasów tłuszczowych. Istnieją również badania, w których potwierdzono hamowanie utleniania LDL cholesterolu (odpowiedzialnego za miażdżycowe zmiany w tętnicach) przez ekstrakt zielonej herbaty. Tym samym, przez redukcję stężenia frakcji LDL oraz wolnego cholesterolu, zielona herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o 30%.

Relaksuje

Teanina, jeden z głównych aminokwasów występujących w zielonej herbacie, ma charakter wyciszający i kojący. Poprawia nastrój i łagodzi stany jesienno-zimowej chandry. Działa relaksująco, jednocześnie nie zaburzając koncentracji i czujności.

Zabija bakterie

Odpowiedzialne za cierpki smak zielonej herbaty katechiny, walczą z zakażeniami bakteryjnymi oraz wirusem grypy. Zmniejszają także rozwój próchnicy zębowej, przez eliminację bakterii Streptococcus mutans w jamie ustnej. Dzieciom, którym przez okres 5 lat podawano herbatę po obiedzie, o 20% rzadziej miały problemy z ubytkami.

Istnieje wiele zdrowotnych korzyści wynikających z picia zielonej herbaty. Nadal prowadzone są badania, przez które dąży się do potwierdzenia jej skuteczności na różnych polach. Wymienione powyżej walory powinny zachęcić do codziennego sięgania po filiżankę napoju.

avatar

Joanna Wajcowicz

z wykształcenia położna i licencjonowany dietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe z seksuologii klinicznej. Zainteresowana przede wszystkim żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz problemem aktywności seksualnej kobiet w okresie okołoporodowym. Prywatnie pasjonatka vlogów i zagadnień e-marketingu.