Pieczone jabłka z lodami tiramisu

Wiosenna aura powitała nas falami ciepłego powietrza. Słupki rtęci pną się w górę, a każdemu z nas udziela się niemal wakacyjny klimat. O tej porze roku jednym z najczęściej zajadanych słodkich przysmaków są lody.

Masz ochotę zaszaleć w kuchni i przygotować pyszny, zdrowy deser? Połączenie pieczonych jabłek z niezwykłym farszem oraz wyjątkowym smakiem lodów Braci Koral zaskoczą podniebienia twojej rodziny, a także najbardziej wymagających gości.

Do przygotowania deseru potrzebne będą:

  • Cztery jabłka
  • Około 120 g ciasteczek maślanych
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść rodzynek
  • Ulubiony miód
  • Niewielka szczypta cynamonu
  • Płatki migdałowe

A w roli głównej: Lody o smaku tiramisu Braci Koral

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń wystającą gałązkę. Łyżką lub gałkownicą delikatnie wydrąż środek z każdej połówki jabłka. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ciasteczka maślane (lub inne ciastka kruche) pokrusz do miski, dodaj posiekane orzechy włoskie, rodzynki, cynamon, płatki migdałowe oraz miód, i mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze jabłek, po czym wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Czas pieczenia powinien wynosić około 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika przełóż jabłka na talerzyki deserowe, a na wierzch każdego z nich połóż gałkę lodów tiramisu Braci Koral. Deser podaj gościom natychmiast po przygotowaniu.

Z pewnością każdego urzeknie tak pyszny deser, któremu towarzyszy zapach cynamonu roznoszącego się po całym domu. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, a powyższe składniki przeważnie znajdziesz w swoich kuchennych szafkach.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać ten smakołyk z innymi smakami lodów Braci Koral, i znaleźć swoje ulubione połączenie. Na taki deser z pewnością skuszą się nawet ci dbający o linię – odrobina słodkości w towarzystwie cennych i zdrowych dodatków to pokusa, na którą warto się zdecydować!