Artykuł
Witamina A należy do jednych z najwcześniej odkrytych witamin, chociaż nazwę nadano jej dopiero w 1920 roku. Obecnie, określenie „witamina A” odnosi się do grupy związków organicznych – retinoidów. Wspólną ich cechą jest zdolność rozpuszczania się w tłuszczach. Witamin A pełni rolę niezbędnego składnika pokarmowego.
Do pokarmowych źródeł witaminy A zalicza się zarówno produkty roślinne, jak i zwierzęce. Duże jej ilości znajdują się w podrobach, mleku, jajach, tłuszczu rybim i maśle. W żółtych, czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach występuje pod postacią karotenoidów, stanowiących prowitaminę A.
Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy A w pożywieniu wpływa na wzrost i rozwój tkanki nabłonkowej i kostnej. Odpowiada też za wytwarzanie komórek szkliwa zębowego. Retinol zwany jest „witaminą młodości”, gdyż podaż na właściwym poziomie zapewnia nawilżoną, jędrną i gładką cerę. Dzięki witaminie A zachowane są też procesy rogowacenia naskórka i ochrony przeciwbakteryjnej skóry.
Witamina A pełni ważna funkcję w procesach reprodukcyjnych, poprzez wpływ na spermatogenezę, rozwój embrionu i łożyska. W okresie ciąży zapotrzebowanie na retinol nieznacznie wzrasta, a w czasie laktacji dzienne zapotrzebowanie wynosi 900µg.
Niedobór witaminy A w diecie skutkuje tzw. „kurzą ślepotą” czyli niedowidzeniem nocnym, grożącym utratą wzroku. Retinol w znaczący sposób wpływa na funkcję wzroku. Niedostateczna ilość prowadzi do mętnienie gałki ocznej, suchości spojówek i powstawania plamek. U kobiet ciężarnych niedobór retinolu może powodować przedwczesne pęknięcie błon płodowych lub zahamowanie wewnątrzmacicznego wzrostu płodu. U płodu skutkować może małogłowiem lub wodogłowiem.
Zdecydowanie groźniejszy dla zdrowia jest nadmiar witaminy A, do którego najczęściej dochodzi przy niekontrolowanej suplementacji. Organizm ludzki ma zdolność do kumulowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do najczęstszych objawów przedawkowania zalicza się łysienie, owrzodzenia skóry, krwotoki, biegunki, utratę apetytu, ogólne osłabienie, zwiększoną łamliwość kości, upośledzenie nerek i ośrodkowego układu nerwowego.
Witamina A wykazuje działanie teratogenne, z tego powodu nie może być nadużywana przez kobiety ciężarne. Przy dawce przekraczającej 3000µg retinolu dziennie, obserwuje się częstsze uszkodzenia płodów.
[link url="http://mamanadiecie.pl/witamina-d-diecie-ciezarnych/"]Źródła i funkcje witaminy D[/link]
Z tą tematyką związane są również inne artykuły na naszym blogu.
Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.
© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.