Artykuł
Każde ziarno ryżu pokryte jest zewnętrzną otoczą. Po zbiorach, otoczka usuwana jest mechanicznie. W ten sposób otrzymywane jest ziarno ryżu białego. Proces ten ma na celu wydłużenie okresu przydatności do spożycia oraz skrócenia czasu obróbki kulinarnej. Gdy ziarno ryżu zostaje jedynie częściowo oczyszczone, otrzymuje się jego brązową wersję. W porównaniu z ryżem białym, brązowy jest mniej słodki, twardszy i dłużej ulega trawieniu. Jednak proces oczyszczania jest niekorzystny pod względem zdrowotnym, gdyż zewnętrzna otoczka bogata jest w wartości odżywcze.
Do największych producentów ryżu należą Chiny, Indie i Indonezja. Chociaż identyczne porcje ryżu białego i brązowego nie różnią się pod względem kaloryczności, to ryż brązowy jest dużo bogatszy w składniki mineralne i witaminy. Dla przykładu, zawartość magnezu w nieoczyszczonej wersji ryżu jest dwukrotnie większa, w porównaniu w białym ryżu. Co więcej, ilość błonnika jest aż trzykrotnie, a witaminy E dwukrotnie wyższa. Brązowy ryż jest także źródłem żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B.
Ugotowany ryż brązowy nie zawiera w swoim składzie cukrów: glukozy, fruktozy, galaktozy czy maltozy.
Ryż brązowy cechuje się niższym indeksem glikemicznym. W tradycyjnej medycynie wschodu stosowano go dla wyrównania poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, spożycie ryżu brązowego zapewnia długie uczucie sytości, obniża stężenie cholesterolu we krwi oraz zapobiega nadmiernemu przyrostowi masy ciała. Ugotowany ryż brązowy trawi się dłużej, przez to na przez dłuższy czas zapewnia uczucie sytości. Nie jest jednak zalecany osobom z problemami trawiennymi lub stosującym dietę lekko strawną.
[link url="http://mamanadiecie.pl/#zamow-diete"]Zamów dietę dostosowaną do Twoich potrzeb![/link]
Ryż dziki to tak naprawdę nasiona wodnej trawy. Jego ziarna są ciemne, wydłużone, a smakiem przypomina zboże. Jest bogatym źródłem wapnia, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Zawiera sporo błonnika i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wyróżnia się lekko orzechowym aromatem. Podobnie jak ryż biały, wymaga jedynie krótkiego gotowania. W kuchni ceniony jest ze względu na ciekawy wygląd, często pełniąc funkcje dekoracyjne.
Chociaż czerwona i czarna odmiana ryżu są jeszcze mało popularne, ich wartość odżywcza dla człowieka jest znacząca. Barwiki występujące w zewnętrznej części ryżu, podobnie jak w owocach i warzywach, pełnią rolę antyoksydantów. Te z kolei, oczyszczają organizm z toksyn i wolnych rodników, spełniając funkcje przeciwnowotworowe. Dodatkowo, ryż czerwony jest skarbnicą witaminy E, dzięki czemu wykazuje działanie odmładzające, regenerujące i immunomodulujące. Czarny ryż podejrzewa się o zmniejszanie ryzyka poważnych chorób neurologicznych, w tym Alzheimera. Ryż czerwony, czarny i brązowy dłużej poddają się gotowaniu niż ryż biały.
Z tą tematyką związane są również inne artykuły na naszym blogu.
Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.
© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.