Artykuł

ABC masła orzechowego.

Masło orzechowe jest artykułem, które powstało w Stanach Zjednoczonych. Wysokiej jakości masłem orzechowym określa się produkty, które charakteryzują się przynajmniej 90% zawartością orzechów. Z kolei pozostałe masła, o mniejszej zawartości orzechów, zaliczają się do grupy kremów. Naturalne masło orzechowe warto włączyć do diety z wielu czynników. Posiada bowiem niewielką ilość węglowodanów. Dostarcza wielu witamin i mikroelementów oraz tzw. "zdrowe tłuszcze" pochodzące z olejów roślinnych. Ponadto, wbrew powszechnemu przekonaniu, naturalne masło orzechowe nie jest wysoko kaloryczne. Co jeszcze warto wiedzieć o właściwościach masła orzechowego?

ABC masła orzechowego.

Masło orzechowe - dobroczynne składniki bioaktywne produktu.

Jednym z najcenniejszych składników masła orzechowego jest białko. Stanowi ono bowiem podstawowy budulec centralnego układu nerwowego. Bierze także udział w budowie mięśni, włosów i paznokci. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom PH w organizmie i jest pomocne w redukcji masy ciała.

Do kolejnych ważnych składników bioaktywnych należą między innymi:

  • kwasy tłuszczowe,
  • aminokwasy,
  • kwasy fenolowe,
  • alkaloidy,
  • karotenoidy,
  • fitosterole,
  • błonnik,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminy A, PP, witamina E
  • oraz szereg minerałów.

Bowiem masło orzechowe zawiera duże ilości: potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, manganu, miedzi i selenu.

Zdrowe masło orzechowe - czyli jakie?

Zdrowe masło orzechowe zawiera 90% do 100% orzechów. W zależności od rodzaju masła może być wyprodukowane:

  • z orzeszków ziemnych,
  • migdałów,
  • orzechów arachidowych,
  • pistacji,
  • czy nerkowców.

Bezsprzecznie produkty nazywane masłem orzechowym nie powinny zawierać w składzie konserwantów ani innych sztucznych dodatków.Powinny być natomiast pozbawione cukru, soli i bardzo niezdrowego dla zdrowia tłuszczu, jakim jest olej palmowy.

Wysokiej jakości masło orzechowe, bez zbędnych dodatków, powinno mieć prosty skład. Najlepiej, gdy w 100% zawiera orzechy. Tym bardziej że nawet bez cukru i konserwantów może posiadać długi termin przydatności do spożycia.

Bardzo dobrą alternatywą dla produktów dostępnych w sprzedaży jest domowe masło orzechowe. Przygotowane samodzielnie z orzechów ziemnych, z kawałkami orzechów arachidowych, zawierające migdały bądź nerkowce i bez dodatku cukru i soli. Stanowi pyszne smarowidło, bogate w mikroelementy, niezbędne kwasy tłuszczowe, moc witamin z grupy B i innych witamin. Z gwarancją braku dodatków szkodliwych dla organizmu człowieka.

Masło orzechowe - pyszny smak i korzyści zdrowotne.

Pasty orzechowe bez zbędnych dodatków polecane są dla osób aktywnych, sportowców, a także dla osób w trakcie redukcji wagi. Są bowiem bogate w białko, które dostarcza masy budulcowej, a także zwiększa uczucie sytości.

Masło orzechowe - inne wartości odżywcze.

Do innych bardzo cennych właściwości masła orzechowego należą między innymi:

  • zmniejszenie stężenia glukozy po posiłku i podniesienie poziomu dobrego cholesterolu HDL, dzięki dużej zawartości nienasyconego kwasu oleinowego.
  • Obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo - naczyniowego oraz chorób nowotworowych, dzięki obecności kwasu alfa - linolenowego oraz kwasów: Omega - 3, Omega - 6 i Omega -9.

Masło orzechowe dla urody.

Orzechy posiadają również składniki niezbędne dla utrzymania w dobrej kondycji skóry. Ma na to wpływ duża ilość witaminy E i kwasu linolowego CLA. Bowiem każdy z tych składników wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Zatem śmiało można stwierdzić, że orzechy w maśle orzechowym niwelują stres oksydacyjny.

Masło orzechowe - inne walory.

Poza prozdrowotnymi właściwościami masła orzechowego należy podkreślić także jego walory smakowe i możliwość rozmaitego wykorzystania do przygotowania posiłków, jest bowiem pyszne i może być stosowane w charakterze pasty do smarowania pieczywa. Ponadto w połączeniu z sokiem stanowi pełnowartościowe śniadanie. Jest także doskonałym dopełnieniem do lodów. Idealnie też sprawdza się jako świetny dodatek do sosów deserowych.

Zakup masła orzechowego.

Masła orzechowe dostępne są w ogólnej sprzedaży. Jednakże w maśle orzechowym zakupionym w marketach często jest wiele składników niepożądanych. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup drogą online. Daje on bowiem możliwość uważnej weryfikacji składu i wyboru najlepszego produktu. Ponadto, warto również podjąć decyzję o zgodzie na otrzymywanie powiadomień dotyczących ofert. Jest to gwarancją informacji o maśle orzechowym, które zawiera ulubione orzechy i inne wartościowe składniki, zawarte w rozsądnych ilościach.

Masła orzechowe - krótkie podsumowanie.

Reasumując, masła orzechowe bez względu na fakt, czy zawierają orzeszki ziemne, orzechy arachidowe, orzeszki nerkowca, migdały czy pistacje, spożywane w odpowiednich ilościach, regulują poziom cholesterolu, dostarczają minerały i inne wartościowe składniki.Mają niepowtarzalny smak, i wbrew pozorom, gdy w ich składzie nie istnieje cukier, nie są kaloryczne- warto zatem je włączyć do codziennej diety jako smarowidło lub pod inną postacią. Jednakże należy pamiętać, iż największą korzyść przynoszą pasty, które mają prosty skład.

Mamanadiecie.pl

Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.

Znajdź nas na Facebook

© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.