Artykuł

ABC masła orzechowego.

Masło orzechowe jest artykułem, które powstało w Stanach Zjednoczonych. Wysokiej jakości masłem orzechowym określa się produkty, które charakteryzują się przynajmniej 90% zawartością orzechów. Z kolei pozostałe masła, o mniejszej zawartości orzechów, zaliczają się do grupy kremów. Naturalne masło orzechowe warto włączyć do diety z wielu czynników. Posiada bowiem niewielką ilość węglowodanów. Dostarcza wielu witamin i mikroelementów oraz tzw. "zdrowe tłuszcze" pochodzące z olejów roślinnych. Ponadto, wbrew powszechnemu przekonaniu, naturalne masło orzechowe nie jest wysoko kaloryczne. Co jeszcze warto wiedzieć o właściwościach masła orzechowego?

ABC masła orzechowego.

Masło orzechowe - dobroczynne składniki bioaktywne produktu.

Jednym z najcenniejszych składników masła orzechowego jest białko. Stanowi ono bowiem podstawowy budulec centralnego układu nerwowego. Bierze także udział w budowie mięśni, włosów i paznokci. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom PH w organizmie i jest pomocne w redukcji masy ciała.

Do kolejnych ważnych składników bioaktywnych należą między innymi:

  • kwasy tłuszczowe,
  • aminokwasy,
  • kwasy fenolowe,
  • alkaloidy,
  • karotenoidy,
  • fitosterole,
  • błonnik,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminy A, PP, witamina E
  • oraz szereg minerałów.

Bowiem masło orzechowe zawiera duże ilości: potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, manganu, miedzi i selenu.

Zdrowe masło orzechowe - czyli jakie?

Zdrowe masło orzechowe zawiera 90% do 100% orzechów. W zależności od rodzaju masła może być wyprodukowane:

  • z orzeszków ziemnych,
  • migdałów,
  • orzechów arachidowych,
  • pistacji,
  • czy nerkowców.

Bezsprzecznie produkty nazywane masłem orzechowym nie powinny zawierać w składzie konserwantów ani innych sztucznych dodatków.Powinny być natomiast pozbawione cukru, soli i bardzo niezdrowego dla zdrowia tłuszczu, jakim jest olej palmowy.

Wysokiej jakości masło orzechowe, bez zbędnych dodatków, powinno mieć prosty skład. Najlepiej, gdy w 100% zawiera orzechy. Tym bardziej że nawet bez cukru i konserwantów może posiadać długi termin przydatności do spożycia.

Bardzo dobrą alternatywą dla produktów dostępnych w sprzedaży jest domowe masło orzechowe. Przygotowane samodzielnie z orzechów ziemnych, z kawałkami orzechów arachidowych, zawierające migdały bądź nerkowce i bez dodatku cukru i soli. Stanowi pyszne smarowidło, bogate w mikroelementy, niezbędne kwasy tłuszczowe, moc witamin z grupy B i innych witamin. Z gwarancją braku dodatków szkodliwych dla organizmu człowieka.

Masło orzechowe - pyszny smak i korzyści zdrowotne.

Pasty orzechowe bez zbędnych dodatków polecane są dla osób aktywnych, sportowców, a także dla osób w trakcie redukcji wagi. Są bowiem bogate w białko, które dostarcza masy budulcowej, a także zwiększa uczucie sytości.

Masło orzechowe - inne wartości odżywcze.

Do innych bardzo cennych właściwości masła orzechowego należą między innymi:

  • zmniejszenie stężenia glukozy po posiłku i podniesienie poziomu dobrego cholesterolu HDL, dzięki dużej zawartości nienasyconego kwasu oleinowego.
  • Obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo - naczyniowego oraz chorób nowotworowych, dzięki obecności kwasu alfa - linolenowego oraz kwasów: Omega - 3, Omega - 6 i Omega -9.

Masło orzechowe dla urody.

Orzechy posiadają również składniki niezbędne dla utrzymania w dobrej kondycji skóry. Ma na to wpływ duża ilość witaminy E i kwasu linolowego CLA. Bowiem każdy z tych składników wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Zatem śmiało można stwierdzić, że orzechy w maśle orzechowym niwelują stres oksydacyjny.

Masło orzechowe - inne walory.

Poza prozdrowotnymi właściwościami masła orzechowego należy podkreślić także jego walory smakowe i możliwość rozmaitego wykorzystania do przygotowania posiłków, jest bowiem pyszne i może być stosowane w charakterze pasty do smarowania pieczywa. Ponadto w połączeniu z sokiem stanowi pełnowartościowe śniadanie. Jest także doskonałym dopełnieniem do lodów. Idealnie też sprawdza się jako świetny dodatek do sosów deserowych.

Zakup masła orzechowego.

Masła orzechowe dostępne są w ogólnej sprzedaży. Jednakże w maśle orzechowym zakupionym w marketach często jest wiele składników niepożądanych. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup drogą online. Daje on bowiem możliwość uważnej weryfikacji składu i wyboru najlepszego produktu. Ponadto, warto również podjąć decyzję o zgodzie na otrzymywanie powiadomień dotyczących ofert. Jest to gwarancją informacji o maśle orzechowym, które zawiera ulubione orzechy i inne wartościowe składniki, zawarte w rozsądnych ilościach.

Masła orzechowe - krótkie podsumowanie.

Reasumując, masła orzechowe bez względu na fakt, czy zawierają orzeszki ziemne, orzechy arachidowe, orzeszki nerkowca, migdały czy pistacje, spożywane w odpowiednich ilościach, regulują poziom cholesterolu, dostarczają minerały i inne wartościowe składniki.Mają niepowtarzalny smak, i wbrew pozorom, gdy w ich składzie nie istnieje cukier, nie są kaloryczne- warto zatem je włączyć do codziennej diety jako smarowidło lub pod inną postacią. Jednakże należy pamiętać, iż największą korzyść przynoszą pasty, które mają prosty skład.

Warto przeczytać jeszcze

Z tą tematyką związane są również inne artykuły na naszym blogu.

Zapisz się do naszego newslettera

Poinformujemy Cię o nowych dietach i promocjach na naszej stronie.

Dbamy o Twoje dane. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Mamanadiecie.pl

Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.

Znajdź nas na Facebook

© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.