Artykuł
Jaką mąkę wybrać? – to jedno z podstawowych pytań, które stawiają sobie wszyscy ci, którzy chcą się zająć domowym wypiekiem chleba. Mąka do wypieku chleba to bowiem składnik, od którego zależy sukces tego przedsięwzięcia. A jest w czym wybierać, gdyż mąka to bardzo dużo rodzajów.
Wypiek domowego chleba staje się coraz bardziej popularny. A to dlatego, że idzie to w parze z bardzo dobrą modą na zdrowe odżywianie. Jednym z jej warunków jest stosowanie pożywienia jak najmniej przetworzonego i bez sztucznych dodatków. Piekąc chleb w domu na bazie mąki dobrej jakości i korzystając tylko z naturalnych składników, mamy po prostu świadomość tego, co jemy. Dlatego też warto spróbować zacząć piec chleb samemu. Jaką mąkę wybrać do tego celu? Podpowiedzi w artykule poniżej.
Typy mąki – o czym decydują?
Typ mąki (określony odpowiednim numerem – zarówno jeśli chodzi o mąkę pszenną, jak i żytnią) określa, w jakim stopniu mąka jest oczyszczona ze składników otrębowych, a tym samym z cennych składników, czyli witamin i minerałów. Oznacza to, że im mąka ma niższy numer, tym jest bardziej oczyszczona i lżejsza – nadaje się do słodkich wypieków i nadaje im „puszystości”. Im niższy typ mąki użyty do pieczenia chleba, tym upieczony przez nas bochenek będzie jaśniejszy. Mąki z wyższą liczbą to chleby z kawałkami otrębów, ciemniejsze i tym samym… zdrowsze. Taka mąka jest cięższa i ciemniejsza. Do wypieku chlebów poleca się mąkę o typie 750 – to jeśli chodzi o najczęściej stosowaną mąkę pszenną. Natomiast jeśli chodzi o mąkę żytnią, to są stosowane mąki: 580, 650, 720, 1400 (zawiera dużo otrębów – jest ciemną mąką chlebową). Mąka żytnia 2000 to doskonały wybór, jeśli chodzi o wypiek zdrowego i pełnoziarnistego chleba.
Mąka do wypieku chleba – rodzaje
Jak już wcześniej wspomniano, najbardziej popularna przy wypieku domowego chleba jest wciąż mąka pszenna. Poza tym do często używanych należą też mąka żytnia i mąka orkiszowa. Poniżej krótka charakterystyka każdego rodzaju z wymienionych mąk:
Odpowiedni wybór mąki do tego, by samemu upiec chleb to podstawa. Poza tym liczy się także postępowanie według określonego przepisu oraz… serce włożone w tę czynność. Dzięki podjęciu wyzwania będziemy mogli się cieszyć zdrowym pieczywem bez sztucznych dodatków, które długo pozostaje świeże i nie trzeba go się pozbywać, bo nie nadaje się do jedzenia.
Z tą tematyką związane są również inne artykuły na naszym blogu.
Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.
© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.