Artykuł

Herbaty owocowe - co warto o nich wiedzieć?

Rynek herbat oferuje wiele produktów o zróżnicowanych smakach i aromatach, w których wykorzystywane są składniki naturalnego pochodzenia.

Herbaty owocowe - co warto o nich wiedzieć?

Jednym z dostępnych produktów, który zaskarbił sobie szereg zwolenników jest herbata owocowa. Ta oprócz delikatnego słodkawego posmaku niesie za sobą różnorodność w postaci zastosowanych owoców, liści herbacianych oraz właściwości prozdrowotnych, które z chęcią są wykorzystywane, jako naturalna pomoc w pozbyciu się niechcianych przeziębień, problemów gastrycznych i wielu innych. 

  • Herbaty owocowe - herbata owocowa, co warto o niej wiedzieć?
  • Herbata owocowa - jak parzyć herbatę owocową 

Herbaty owocowe - herbata owocowa, co warto o niej wiedzieć?

Mieszanki owocowe dostępne w sklepach to idealna opcja, którą możesz zastosować jako doskonały prezent na wybraną okazję Kolorowe i personalizowane opakowania uatrakcyjniają jej wygląd, dlatego bardzo dobrze sprawdza się, jako dodatek w koszach prezentowych i pudełkach niespodziankach wypełnionych słodkościami i dodatkami.  Możesz również kupić ją na własny użytek, by parzyć napar w domowym zaciszu i delektować się wspaniałym smakiem.

Owocowe herbatki mogą składać się wyłącznie z kawałków suszonych owoców i płatków kwiatowych lub być dodatkowo wzbogacone naturalnymi, ususzonymi liśćmi herbaty, które dodatkowo wzbogacają smak, podbija aromat i neutralizują nieco słodycz napoju, czyniąc go nieco bardziej wytrawnym. To od ciebie i twoich preferencji smakowych zależy, na jaki wariant się zdecydujesz. 

Herbata owocowa - jak parzyć herbatę owocową 

W niektórych krajach parzenie herbaty jest rytuałem, który należy pieczołowicie wykonać, aby wydobyć z ususzonych liści pełen bukiet smakowy oraz niesamowity aromat. Ze względu na to, że w naszym kraju kult picia herbaty jest nieco mniejszy a wykorzystywana jest ona głównie, jako napój podawany do posiłków lub jako ciepły napar, by rozgrzać się po długim spacerze. O ile w przypadku herbat typu Rooibos, czy Yerba Mate temperatura wody nie powinna przekraczać 80 stopni, tak w przypadku mieszanek owocowych parzenie powinno odbywać się za pomocą wrzątku. Ważne jest, by po zalaniu mieszanki przykryć filiżankę i odczekać 5-10 minut, by z suszu wydobył się cały bukiet smakowy.

Herbaty owocowe z dzikiej róży zawierają duże ilości witaminy C, dlatego stanowią doskonały suplement w walce z przeziębieniem lub obniżoną odpornością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Napary, które mają w składzie hibiskus, dodatkowo wspierają walkę z kaszlem i gorączką, natomiast czarna porzeczka pomaga oczyścić organizm z toksyn. 

Warto przeczytać jeszcze

Z tą tematyką związane są również inne artykuły na naszym blogu.

Zapisz się do naszego newslettera

Poinformujemy Cię o nowych dietach i promocjach na naszej stronie.

Dbamy o Twoje dane. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Mamanadiecie.pl

Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.

Znajdź nas na Facebook

© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.