Artykuł

Jak mrozić i przechowywać warzywa?

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na zachowanie ich świeżości i walorów smakowych. Niektóre świeże warzywa dostępne są tylko przez krótki okres czasu w ciągu roku, dlatego też wielu z nas wybiera mrożenie. Dzięki nim gotowanie oraz przygotowywanie wielu potraw jest szybsze i znacznie łatwiejsze! Przekonaj się, jak mrozić i przechowywać warzywa? Sięgnij po ulubiony produkt, który wyciągniesz z zamrażarki.

Jak mrozić i przechowywać warzywa?

Mrożenie warzyw, czyli krótko o cukinii

Cukinia to smaczny i zdrowy produkt sezonowy, który można mrozić. Warzywa te dostępne są w wielu odmianach, dzięki czemu doskonale pasują do licznych dań. Zatem pozostaje pytanie, jak mrozić cukinię? Warzywo to wymaga odpowiedniego przygotowania. Natomiast zadbania o kilka ważnych szczegółów sprawia, że cukinia jest smaczna po rozmrożeniu. Do mrożenia należy wybrać świeże i jędrne warzywa, które nie posiadają  oznak zepsucia. Warto także zauważyć, że mocno dojrzałe i miękkie cukinie nie nadają się do mrożenia. Oczywiście warzywa należy dokładnie umyć i osuszyć. Należy również pamiętać, że cukinia w trakcie mrożenia traci kształt i jędrność. Dlatego też warto ją rozdrobnić, czyli pokroić na plastry, w kostkę lub inną formę. 

Tak przygotowana cukinia szybko się rozmrozi i będzie gotowa do użycia w przypadku przyrządzania tarty lub placków. W przypadku większości warzyw zalecane jest blanszowanie. W przypadku cukinii jest wręcz odradzane, gdyż jest to bardzo delikatne warzywo o dużej zawartości wody. Pragnąc zmniejszyć objętość tego produktu można cukinię podsmażyć. Umytą i oczyszczoną cukinię przed mrożeniem warto schłodzić, dzięki czemu uzyska się lepszy smak i efekt mrożenia. Dodatkowo należy ją pokroić w pożądany kształt i dobrze wysuszyć. Następnie można mrozić warzywa, których przydatność wynosi dwanaście miesięcy. To świetny sposób na przechowywanie warzyw.

Mrożone warzywa - szpinak

Szpinak to doskonały dodatek do obiadu, koktajli i wielu innych przekąsek. Warzywo to doskonale nadaje się także do dłuższego przechowywania, jednak niezbędne jest mrożenie szpinaku. Warzywo to jest niezwykle smaczne na surowo, jednak po poddaniu obróbce termicznej umożliwia przygotowanie wielu smacznych potraw. Świeże warzywa mogą więdnąć, dlatego przekonaj się, jak szybko można mrozić warzywa! Do mrożenia należy wybrać jędrne i zdrowe liście szpinaku. Następnie należy je dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Tak przygotowane warzywa można przesypać do woreczka do mrożenia lub umieścić je w plastikowym pojemniku. Ciekawą propozycją są także woreczki próżniowe i woreczki strunowe, które zapewniają łatwy dostęp do produktu. W tym przypadku warto również schłodzić liście szpinaku, ponieważ pozwala to uzyskać lepszy smak po rozmrożeniu. 

Dlaczego warto wybrać mrożenie warzyw?

Mrożenie warzyw to prosty zabieg na przedłużenie trwałości i przydatności wielu produktów sezonowych. Świeże warzywa posiadają wiele cennych składników odżywczych, w tym witamin. Dlatego dobrze wykonane mrożenie pozwala zachować wspomniane wartości odżywcze i cenny smak. Jednocześnie mrożone warzywa stanowią ciekawe uzupełnienie licznych potraw, które przygotowuje się na co dzień. Wśród mrożonych warzyw najczęściej można znaleźć: kalafior, brokuły, marchewkę, groszek zielony, fasolkę szparagową lub szpinak. 

Na rynku można znaleźć wiele propozycji, obejmujących gotowe mieszanki dopasowane składem do przygotowywanych potraw, mianowicie: barszcz ukraiński, zupy kalafiorowej lub zupa warzywna. To również jednoskładnikowe produkty, takie jak marchewka, szpinak lub fasolka szparagowa. Atrakcyjnym produktem są z pewnością także warzywa na patelnię, które inspirowane są różnymi zakątkami świata. Dlatego każdy znajdzie odpowiedni smak i kompozycję dla siebie.

Mrożenie warzyw to jeden ze sposobów przechowywania żywności, który zapewnia: zachowanie smaku, wartości odżywczych, większość witamin. To sprawdzony sposób, aby zrobić zapasy i zachować smaki lata. Mrożonki są bardzo wygodne w trakcie gotowania, zwłaszcza gdy mamy niewiele czasu. Dzięki temu można pominąć mycie i krojenie warzyw. Warto także podkreślić, że większość warzyw nadaje się do mrożenia. Także tych mniej oczywistych, jak cukinia lub kukurydza.

Jak przygotować mrożone warzywa?

Mrożonki w większości przypadków są blanszowane. Sprawia to, że można je poddać szybkiej obróbce termicznej. Pozytywnie wpływa to na zachowanie smaku i wartości odżywczych przygotowywanych warzyw. Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze, które pozwala uniknąć wypłukiwania witamin z warzyw. Należy pamiętać, że mrożonki nie mogą dotykać wody i powinny być umieszczone na wkładce lub metalowym sitku do gotowania warzyw. Gotowanie musi się odbywać pod przykryciem.

Innym sposobem na przygotowanie mrożonki jest wrzucenie jej do wrzącej wody, zwłaszcza gdy gotuje się zupę. Drobne warzywa znajdujące się w gotowych mieszankach doskonale nadają się do przyrządzenia na patelni. Bogaty wybór mrożonych warzyw sprawia, że każdy znajdzie odpowiedni produkt dla siebie. Świeże produkty w postaci mrożonej - zdecydowanie tak!

Mamanadiecie.pl

Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.

Znajdź nas na Facebook

© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.