Artykuł

Lato na talerzu w sercu zimy

Najprostszym sposobem na zatrzymanie smaku lata na czas zimy jest zrobienie przetworów. Nie każdy jednak dysponuje odpowiednią ilością czasu, by takie rzeczy robić. Nie każdy też posiada stosowne ku temu umiejętności. Jak zatem delektować się smakiem przepysznych owoców w środku zimy?

Lato na talerzu w sercu zimy

Skazany na sklepowy dżem?

Nic bardziej mylnego! Nawet jeśli robienie owocowych zapasów na zimę jest dla ciebie abstrakcją, nie oznacza to, że będziesz zmuszony do korzystania z dżemów sklepowych z dużą ilością cukru. Z pomocą przychodzi bowiem specjalna linia frużelin! Przepysznych owoców zatopionych w delikatnym żelu.

Fenomen frużelin

Te pyszne owoce zatopione w delikatnym żelu zawierają aż 80% owoców. Również wielkość owoców ma znaczenie – w pudełku można znaleźć przewagę całych owoców (szczególnie dotyczy to wiśni lub dużych kawałków jabłka, mango). To niezwykle istotne, szczególnie zimą, gdy dostęp do nich jest znacznie ograniczony.

Frużeliny zawierają naturalnie występujące cukry, dzięki czemu z diety można wyeliminować tradycyjny cukier. W zamian są słodzone erytrytolem – naturalnym zamiennikiem cukru. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, co jest ważnym argumentem. Można zatem bez wyrzutów sumienia podjadać takie słodkości, bez obaw o nadwyrężanie restrykcyjnych diet. Niskokaloryczne owoce w żelu będą doskonałym zamiennikiem tradycyjnego dżemu w kuchni.

Świetnie sprawdzą się na co dzień w kuchni. Owoce zatopione w żelu są przepyszne jako dodatek do naleśników i deserów, do gofrów i lodów, ale ich zastosowanie może być znacznie szersze. Mogą być uzupełnieniem do owsianek lub deserów, do ryżu lub omletu lub po prostu do jogurtu naturalnego. Najczęściej bywają wykorzystywane do tortów i ciast. Znakomicie smakują na ciepło i na zimnom, nawet… prosto z pudełka. Można wybrać swoją jedną ulubioną lub za każdym razem zmieniać, ciesząc się bogactwem smaków.

Frużeliny dostępne są w różnorodnych kompozycjach smakowych, co sprawia, że każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony smak. Wśród nich znaleźć można m.in. jabłko, śliwkę, jagody, wiśnię, malinę, ale także owoce egzotyczne. Dostępne są również połączenia smaków, m.in. jabłka z mango, gruszką lub malin z granatem. Konsystencja frużeliny może nieco się różnić w zależności od owoców. Jest to naturalny proces, wynikający ze specyfiki każdego owoca. Na samą myśl robi się apetycznie!

Frużeliny stanowią fantastyczne urozmaicenie diety. Dobrze mieć zapasy takich owocowych przetworów w swojej kuchni. Nie warto odmawiać sobie takiej porcji słodyczy, szczególnie zimą!

Zapisz się do naszego newslettera

Poinformujemy Cię o nowych dietach i promocjach na naszej stronie.

Dbamy o Twoje dane. Przeczytaj naszą Politykę prywatności.

Mamanadiecie.pl

Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.

Znajdź nas na Facebook

© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.