Artykuł

Papier do pakowania żywności — jak wybrać właściwy?

Firmy zajmujące się sprzedażą żywności, muszą zadbać o prawidłowe warunki przechowywania produktów. Jest to bardzo ważne, ponieważ artykuły spożywcze muszą zachować świeżość. Odpowiedni papier do wędlin to podstawa w firmie, która zajmuje się sprzedażą mięsa. Jednak papier do pakowania żywności sprawdza się przy wielu innych produktach. Jakie cechy powinien mieć idealny papier?

Papier do pakowania żywności — jak wybrać właściwy?

Papier do pakowania żywności — rodzaje

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że papier do pakowania żywności zazwyczaj można wybrać spośród wielu rodzajów. Różnią się one grubością i składem. Papier do wędlin będzie różnił się właściwościami od tego, który jest używany w cukierni. Jakie wyróżniamy rodzaje papieru?

  • Papier tłuszczoszczelny — jest to idealny papier do wędlin oraz serów, ponieważ jego budowa sprawia, że nie przepuszcza tłuszczu. Tego rodzaju papier nie zawiera domieszki szkodliwych substancji, dzięki czemu jest zupełnie bezpieczny dla produktów. Warto zaznaczyć, że jego budowa sprawia, że może być wykorzystywany do pieczenia nawet w 220 stopniach Celsjusza.
  • Pergamin — jest to najpopularniejszy papier do pakowania żywności. Najczęściej wykorzystywany jest w cukierniach, ponieważ jest tani i wytrzymały, a dodatkowo zabezpiecza wypieki przed wyschnięciem. Pergamin bardzo często można personalizować w taki sposób, aby pasował do firmy. Można wybrać jego kolor oraz nadruki.
  • Papier spożywczy powlekany polietylenem — ten rodzaj papieru do wędlin jest polecany przede wszystkim sklepom z wyrobami mięsnymi. Jest tłuszczoszczelny i nie przepuszcza wody. Pozwala to na zachowanie świeżości na długi czas.

Papier do pakowania żywności — wymogi

Warto zaznaczyć, że nie każdy materiał spełnia wymogi i nie każdy może być używany do pakowania żywności. Papiery do wędlin czy ciast muszą posiadać specjalny atest. Jest to dokument, który potwierdza bezpieczeństwo materiału. Taka procedura jest koniecznością, ponieważ papier ma bezpośredni kontakt z żywnością i klient musi mieć pewność, że nic nie szkodzi jego zdrowiu.

Inspekcja pracy podczas kontroli dokładnie sprawdza wszystko, co ma kontakt z żywnością, w tym papier do pakowania artykułów spożywczych. Warto zadbać o to, aby miał wszystkie niezbędne atesty bezpieczeństwa. Pozwoli to uniknąć komplikacji, a przede wszystkim zapewni bezpieczeństwo klientom.

Wybór papieru do pakowania nie jest trudny. Ważne, aby spełniał wymogi bezpieczeństwa. Dodatkowo należy dopasować materiał do pakowanych produktów, dzięki czemu zachowają świeżość na długo.

Mamanadiecie.pl

Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.

Znajdź nas na Facebook

© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.