Artykuł

Top kuchnie świata - 5 najciekawszych, których warto spróbować

Próbowanie lokalnych specjałów dla wielu osób jest jednym z najprzyjemniejszych momentów podróżowania, szczególnie jeśli wybór pada na punkty gastronomiczne, w których zwykli stołować się mieszkańcy. Okazuje się jednak, że zagraniczne smaki mogą być także pomysłem na odświeżenie wspomnień wyjazdowych lub zastąpienie samych eskapad w sytuacji, w której nie jest to możliwe. Niedawno przeprowadzona została internetowa ankieta wśród autorów blogów podróżniczych. Mieli oni wskazać swoje ulubione smaki zapamiętane i przywiezione z wyjazdów. Które kraje przywoływano najczęściej?

Top kuchnie świata - 5 najciekawszych, których warto spróbować

1. Przysmaki kuchni włoskiej

2. Kuchnia Uzbekistanu

3. Belgijskie smaki

4. Kuchnia peruwiańska

5. Kuchnia tajska

Samo zestawienie jest znacznie bardziej obszerne - znalazło się na nim aż 21 pozycji: mniej lub bardziej egzotycznych.

Przysmaki kuchni włoskiej

Pierwszą szóstkę otwiera popularna na całym świecie kuchnia włoska, która w rzeczywistości jest czymś więcej niż znaną nad Wisłą pizzą i makaronem. Właściwie każda prowincja, a nawet miasteczko Italii ma swoje odrębne tradycje, a przy promowaniu jedzenia często podkreśla się jego ekologiczny i lokalny charakter. Sery, oliwy, warzywa - wszystko pochodzi niemal dosłownie od sąsiada. Czego warto spróbować? Godny uwagi jest na pewno parmezan i szynka parmeńska, prawdziwa oliwa, ocet balsamiczny, oryginalne makarony czy słodycze włoskie. Kubki smakowe zachwycą włoskie pasty orzechowe czy ciasteczka. Warto sprawdzić, jak różnorodne są delikatesy włoskie w spizarnia.schroniskosmakow.pl.

Kuchnia Uzbekistanu

Kuchnia uzbecka jest co prawda dość ciężka i tłusta, oparta w dużej mierze na mięsie, ale wpływy arabskie, tureckie i tatarskie czynią ją niezwykle interesującą pod względem aromatu. Trudno jest kupić gotowe produkty pochodzące z tego kraju, w internecie są jednak dostępne gotowe mieszanki przyprawowe, za pomocą których odtworzy się lokalne szaszłyki czy pierożki samsa lub manta.

Belgijskie smaki

Jeśli Belgia, to czekolada. Przede wszystkim pysznych tabliczek oraz apetycznych pralin warto poszukiwać w polskich sklepach, by odtworzyć smak tego kraju. Na tym jednak możliwości się nie kończą. Mimo że belgijskich frytek czy oryginalnych gofrów raczej w supermarketach nie znajdziemy, to piwo już tak. Najsłynniejsze jest piwo trapistów produkowane przez mnichów z zakonu cystersów, występujące w odmianach: pojedyncze (blonde lub enkel), dwójniaki (doubble) i trójniaki (tripple). Miłośnicy słodkości wypróbować powinni speculoos - świąteczne, korzenne i kruche ciasteczka.

Kuchnia peruwiańska

Zapachniało egzotyką i słusznie, bo gotowe produkty kuchni peruwiańskiej są w polskich sklepach bardzo trudno dostępne. Znacznie łatwiej będzie przy komponowaniu składników. Kuchnia Peru uchodzi za jedną z bardziej zróżnicowanych w Ameryce Łacińskiej, a dodatkowo w każdym regionie jada się trochę inaczej. Na terenach wybrzeża królują ryby, w górach zaś mięso. Jada się też dużo ryżu. Produkty dostępne w Polsce warto wykorzystać, aby przygotować ceviche - danie z surowej ryby marynowanej w soku z limonki z dodatkiem ostrej papryczki.

Kuchnia tajska

W Polsce dostępna w restauracjach, ale nadal w cieniu kuchni chińskiej czy azjatyckiej. Mowa o kulinariach rodem z Tajlandii. Chcąc powrócić do tych smaków, warto na półkach oznaczonych jako kuchnie świata sięgać po sosu, pasty i przyprawy. Jednym z częściej wybieranych składników jest tajska pasta curry - w różnych kolorach i stopniu intensywności. Warto wypróbować także trawę cytrynową czy pastę z tamaryndowca.

Mamanadiecie.pl

Diety dla kobiet świadomie planujących ciążę, będących w ciąży lub po porodzie. Jadłospisy przygotowane przez dietetyków uwzględniają potrzeby matki i dziecka.

Znajdź nas na Facebook

© 2020 mamanadiecie.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone.